Három bajszos hölgy érkezett Nyíregyházára

2014.01.06. 15:58

Új fajjal gazdagodott a Nyíregyházi Állatpark gyűjteménye, három nőstény császárbajszú tamarin érkezett - közölte a hírt az állatpark. A császárbajszú tamarinok (Saguinus imperator) kis testű állatok, 25 cm hosszúak. Peru, Brazília és Bolívia erdőségeiben csoportokban élnek, és főként a magasabb fákon mozognak. Kis méretük miatt ki tudnak mászni a vékonyabb ágakra is.

Régen még azt hitték, felfelé áll

A majmok II. Vilmos császár tekintélyes bajsza után kapták a nevüket. 1907-ben, amikor felfedezték, még csak elejtett példányokat ismertek. Hosszú, lelógó bajszukat a preparátorok anno felfelé kunkorították, mivel azt feltételezték, hogy a bajusz még felfelé áll, úgy mint a német császáré. A tévedésre néhány év múlva jöttek csak rá, amikor már élő példányokat is láttak, az állaton azonban rajta ragadt a császárbajszú tamarin név.

-dsc0271-1480
Fotó: Nyíregyházi Állatpark

Az Angliából érkezett tamarinok a karmosmajmok közé tartoznak, amik nevüket arról kapták, hogy a hátsó láb nagyujját kivéve az összes ujjukon karmok nőnek köröm helyett. Erre azért van szükségük, mert apró termetük miatt az ágakat nem tudják ujjukkal átfogni, így éles karmaikkal kapaszkodnak a fák kérgébe.

A három bajuszos hölgy már megtekinthető a Trópusi házban. Így már 4 karmosmajom faj látható itt, rajtuk kívül : fehérarcú selyemmajom, liszt tamarin, és fehérajkú tamarin csapat él a kertben.