A KDNP alááshatja a horthysta Hegedűs elleni fellépést

2014.01.07. 08:23
Csak a napokban, a Szabadság téri templomban történt Horthy-szobor-avatás ügyét vizsgáló jogtanácsos lemondással való fenyegetőzése után dőlt el, hogy lesz fegyelmi eljárás Hegedűs Loránt ellen a református egyházban. A jobbikos lelkész elleni vádakat nagyrészt arra alapozták, hogy az egyházi ingatlanban tartott meg egy pártrendezvényt. Ezt „a szabálysértést” azonban röviddel karácsony előtt a KDNP is elkövette: a választmányi ülést a Ráday utcai református kollégium istentisztelet megtartására is használt nagytermében tartották Orbán Viktor és Semjén Zsolt jelenlétében.

2013. december 31-én dőlt el, hogy a református egyház mégiscsak megtárgyalja a Hegedűs Loránt lelkész elleni hivatalvesztési indítványt, mert nem lép vissza a Budapest-Északi Egyházmegye összes bírója.

Hegedűs november 3-án avatott fel a Szabadság téri Hazatérés templom előterében egy Horthy-szobrot, az istentiszteleten pedig a zsidók listázását javasló jobbikos országgyűlési képviselő mellett csendőregyenruhás személyek is közreműködtek.

Az eseményeket előzetesen vizsgáló belső jogtanácsos, Horváth György az egyház ingatlanjának pártcélú használata és a horthysta jelképekkel átszőtt istentisztelet miatt a palástvesztés megítélését kérte.

Néhány napig azonban úgy tűnt, hogy a Jobbik-rendezvény okozta botrány után sem lesz vizsgálat az egyházban. Az illetékes testület szóba jöhető tagjai ugyanis egymás után mondtak nemet a testületben való részvételre, így nem volt meg a megfelelő bírói létszám. A többség elfogultságra hivatkozott, hogy ne kelljen bekerülniük a háromfős testületbe. Az egyházi bíróság végül csak akkor állt fel, amikor a jogtanácsos nyilvánosságra hozta, hogy 23 év után lemond tisztségéről, mert nem tudta elfogadni, hogy a bírák „gyáván” megijednek a Jobbiktól, és attól, hogy a Kuruc.infón megjelenik a nevük.

A nagy nehezen összehozott vizsgálatot azonban rögtön a kezdésnél megnehezítheti majd, hogy karácsony előtt a KDNP is a reformátusok egyik ismert fővárosi ingatlanját használta politikai rendezvény színhelyeként.

A kereszténydemokraták december 14-én országos választmányi ülést tartottak a református egyház Ráday utcai kollégiumának egyébként istentisztelet megtartására is használt nagytermében. Az eseményen Semjén Zsolt pártelnök mellett ott volt Orbán Viktor miniszterelnök is. A kollégiumban tartott választmányi ülésen adtak Semjén Zsolt pártelnöknek teljes felhatalmazást a Fidesszel való választási szövetségi megállapodás megkötésére.

Az eseményen a kormánypárti politikusok mellett foglalt helyet Bogárdi Szabó István református püspök is. Hegedűs Loránt ellen korábban Bogárdi Szabó püspök kezdeményezte a fegyelmi vizsgálatot.

A református egyház zsinata még 1998-ban hozott határozatot arról, hogy az egyház tulajdonában, illetve használatában álló létesítmények és területek hasznosítása semmilyen formában nem zavarhatja az egyház tevékenységét: így ott nem folytatható olyan tevékenység, amely „pártok, politikai mozgalmak vagy az egyház hitvallásával és tanításával össze nem egyeztethető alapszabályú társadalmi szervezetek céljait szolgálja”.