Miniszterelnök-casting? Jaj ne!

2014.01.07. 17:03 Módosítva: 2014.01.07. 20:06
Mesterházy Attila akarja vezetni a közös listát, Bajnai Gordonéknak ez nem igazán tetszik, inkább külsős miniszterelnök-jelöltet akarnak. Az ATV és a Magyar Nemzet Róna Péter nevét dobta be. Szigetvári Viktor viszont tagadja, hogy szóba került volna a kérdés, és hogy megindult volna a casting. Az MSZP egészen biztos, hogy nem fog belemenni egy újabb jelöltkeresésbe.

Róna Péter!

Sajtóértesülések szerint ismét kezdetét veszi a baloldal népszerű játéka, a miniszterelnök-casting. Az ATV és a Magyar Nemzet információi szerint az Együtt 2014 Róna Pétert javasolja a szocialistáknak az ellenzéki összefogás élére. Róna az ATV-nek hevesen tagadta, hogy konkrét felkérés történt volna, azt azonban elismerte, hogy informális beszélgetések voltak az esetleges szerepvállalásáról. A Magyar Nemzet szerint Bajnaiék ötletét Gyurcsány Ferenc is támogatja.

Róna Péter
Róna Péter
Fotó: Barakonyi Szabolcs

Nincs is casting

Az Együtt-PM választási szövetség Bajnai Gordon vezetésével kedden három órán át tárgyalt az MSZP vezérkarával a két formáció közötti tavaly augusztusi megállapodás újranyitásáról. Információnk szerint az Együtt hivatalosan nem tett javaslatot Róna Péter közös jelöltségére, sőt tagadták ezt a tervüket, a szivárogtatás és ezzel a közvélemény szondázása azonban valahogy mégis elkezdődött.

Tényleg semmi casting nincs!

– Szigetvári Viktor az Indexnek szintén tagadta, hogy az ATV és a Magyar Nemzet információja valós lenne. Azt mondja, ez a kérdés szóba sem került.

Bajnainak nem jó Mesterházy

Az Origo szerint a keddi tárgyaláson a felek Mesterházy Attila listavezetői pozíciójáról vitáztak. Az MSZP elnöke ragaszkodik hozzá, hogy ő álljon a közös lista élén, Bajnai Gordon azonban inkább egy külső szereplőt tenne oda. Szigetvári Viktor az Indexnek viszont azt mondta, sok minden felmerült a tárgyaláson, az is, hogy az MSZP jelöljön miniszterelnök-jelöltet, és semmiben nincs még döntés.

Tavaly nyáron még arról szólt a huzakodás, hogy Bajnai Gordon vagy Mesterházy Attila vezesse-e az összefogást, végül nem tudtak döntésre jutni, ezért választották a külön listás megoldást. Most hétfőn Bajnai Gordon viszont már arról beszélt, „természetesen″ nem ő lesz az összefogás vezetője, de másoktól is áldozatot vár.

Bajnai és Mesterházy kedd este újra tárgyalóasztalhoz ülnek. A Hvg.hu közben arról ír, az MSZP vezetése élesen elhatárolódik attól, hogy külsős miniszterelnök-jelöltet keressenek.

Az LMP most is ki akar maradni

Az ATV szerint a tárgyaláson felmerült annak az elvi lehetősége is, hogy az összefogás a lehető legszélesebb legyen, és abban akár Schiffer András pártja is helyet kapjon. A hírekre reagálva Schiffer a Facebook-oldalán kijelentette, semmiképpen sem vesznek részt a baloldali pártok szövetségében:

Szeretnék egyvalamit világossá tenni. Nem állhat elő olyan helyzet, hogy az LMP részt vegyen az álbaloldali kurzus reinkarnációjában. Súlyos áldozatok árán bizonyítottuk, hogy van, ami nem eladó! Mi zöldek arra szerződtünk, hogy megszakítsuk a szolgaság körforgását. Azt a körforgást, amely egyik oldalról az ország erőforrásainak gátlástalan feléléséről és kiárusításáról, másfelől a politikával összefonódott oligarchák uralmáról szól.

Gyurcsány már tavaly castingolt volna

Tavaly augusztusban Mesterházy Attila a Magyar Narancsnak adott interjújában arról beszélt, nem akar újabb miniszterelnöki castingot. A szocialisták azért is irtóznak ettől a forgatókönyvtől, mert a 2009. őszi hírhedt miniszterelnök-keresés idején pár nap alatt közel 10 százalékot zuhant a párt támogatottsága, a nyilvános vezetőkeresés teljesen komolytalanná tette őket.

Tavaly novemberben Gyurcsány Ferenc is előállt már azzal az ötlettel, hogy mindenki lépjen vissza, és egy közös jelöltben gondolkozzanak. Már akkor több ismert figura neve felmerült, közülük akkor Király Júliáé tűnt komolyabbnak. Gyurcsányék azonban elzárkóztak attól, hogy neveket mondjanak. Arra hivatkoztak, ha kiszivárog egy-egy név, újra beindulhat a 2009-es szerencsétlen eseménysorozat.

>>>> Mi ez az egész? Miért tárgyalnak megint, ha már megállapodtak? Itt olvashatja el!

>>>> Az Index javaslatai a közös miniszterelnök-jelölt személyére