Nem keresik hivatalból az M7-esen szlalomozó Peugeot sofőrjét

2014.01.08. 15:03 Módosítva: 2014.01.08. 16:05

Magyarországon bárkinek joga van arra, hogy a rendőrség tudomására hozzon jogsértést – ezt mondták az ORFK-nál az Indexnek arra a kérdésre, hogy tudtak-e arról a videóról, ami kedden került ki a Belsőség blogra, és amin a volán mögül látszik, ahogy egy autó kétszáznál is gyorsabban szlalomozik az M7-es Budapest felé vezető oldalán.

A rendőrség szerda délután egy közleményt is megjelentetett a police.hu-n, ami több ponton részletesebb, mint a lapunknak küldött válasz, illetve egyes pontokon el is tér attól. Ezt írták:

A felvételt első alkalommal 2010. július 28-án, azaz több mint három év öt hónapja töltötték fel a világhálóra. A rendőrség azonosította a felvételen szereplőket, akiket eljárása során a gépjármű tulajdonosával és vezetőjével együtt kihallgatott.

A rendőrségi közlemény arra is kitér, hogy 

a felvétellel kapcsolatban szóba jöhető szabálysértések, bűncselekmények részben elévültek, részben nem valósultak meg. A felvétel ismételt feltöltése kapcsán a rendőrségnek – az előzőek alapján – további feladata nincs.

A sebességmérő szerint egy ponton 240-nel megy az autó, és a hétperces videón egy sor  veszélyesnek tűnő manőver látszik. Például a belső sávból egyenesen áthajt a leállósávba, és hosszan itt maradva jobbról megelőz egy kamiont, amelyik a külső sávban halad. 

Gif a száguldozó autóról.

Rögtön ezután jön még egyszer ugyanez, csak a lehajtósávban.

További száguldozás az M7-esen

A videó bővelkedik az abszurd részletekben is, például a sofőrön rúzspiros nejlonrövidnadrág van. Valamiért egy pisztoly is van a kesztyűtartóban (ennek teljesen konvencionálisak a színei),  és a videóban van egy olyan részlet is, amelyben a sofőr fél kézzel vezeti az autót, mert a mellette ülő utas épp próbál rátornázni a kezére egy nejlonkesztyűt, mert nagyon izzad a tenyere.

A piros nejlongatya valószínűleg a videó legbátrabb eleme.
A piros nejlongatya valószínűleg a videó legbátrabb eleme.

Később arról beszélnek, hogy 15 perce vezetnek, és most vannak 30 kilométerre Budapesttől. Az viszont nem derül ki, hogy honnan indultak. A Youtube-on és az Indavideón is fent van a teljes felvétel.

A fórumozók szerint még 2009-ben készült a felvétel, és egy hozzászóló, K. Béla azt írja, hogy ő a feltöltő. Viszont azt mondja, hogy nem ő szerepel a felvételen, hanem az interneten találta. Azóta az eredetit törölték, de ő lementette, mert gyűjti az ilyen videókat.