Hamis jelentést írt három rendőr 2006-ban

2014.01.09. 07:20 Módosítva: 2014.01.09. 09:42

Hamis vád miatt szerdán első fokon, nem jogerősen fejenként 280 ezer forint pénzbüntetésre ítélt három olyan rendőrt a Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB), akik a 2006-os tüntetések idején intézkedtek, írja a Magyar Nemzet. A három rendőr ellen azért emeltek vádat, mert valótlan jelentést írtak egy 2006. szeptember 20-án elfogott férfi előállításáról.

Rácz Attila történész csak megfigyelőként vett részt a tüntetéseken, hogy tudományos munkáihoz anyagot gyűjtsön. A jelentés szerint Rácz Attila kövekkel dobálta a rendőröket, ezért feljelentették őt. Elfogásakor, majd később, a fogva tartásakor is bántalmazták máig ismeretlen egyenruhások.

A jelentés szerint a történészt a Puskin utcában fogták el. Rácz Attila azonban később egy fényképpel bizonyítani tudta, hogy a Köztársaság téren fogták el, ezért megszüntették ellene az eljárást. Így is hét napot töltött ártatlanul előzetes letartóztatásban.

A bíróság a közokirat-hamisítás vádja alól bizonyítottság hiányában felmentette a rendőröket. A PKKB ugyanis nem találta bizonyítottnak, hogy a vádlottak tudtak a felettesüktől kapott adatok valótlanságáról. Az ítélet elmarasztaló része ellen a vádlottak és védőjük fellebbezett, az ügyész pedig három nap gondolkodási időt kért.