Jól nézzék meg ezt a ködöt!

2014.01.09. 11:39
Galériák (1)

A több napja tartó borongós, nyirkos időnek pénteken egy északnyugat felől érkező hidegfront vet véget, írja Cséki Gergő, az Időkép meteorológusa.

A front hajnalban ér el bennünket, felhőzetéből ugyanakkor csak néhol alakulhat ki kisebb eső, napközben pedig a többfelé megélénkülő, helyenként megerősödő nyugati, északnyugati szélben megkezdődik a felhőzet felszakadozása, délutánra a legtöbb helyen kisüt a nap.

A hidegfront a talaj közeli légrétegekben nevével ellentétben felmelegedést hoz, a csütörtöki 4-5 fok körüli csúcshőmérsékletek után péntek délután több helyen ugyanis elérhetjük, sőt kevéssel meg is haladhatjuk a 10 fokot.

Szombaton nyugodtabb, csendesebb időre van kilátás, gyengül a szél, ezért reggelre a Dunántúlon ismét többfelé képződhet pára, köd, napközben pedig többnyire sok lesz felettünk a felhő, inkább csak rövid napos időszakokra számíthatunk. Bár hajnalban főként északon, északkeleten gyengén fagyhat, délutánra ismét az átlagos fölé, jobbára 5 és 11 fok közé melegszik a levegő.

élk

Vasárnap északnyugat felől aztán újabb, valamivel erősebb hidegfront érkezhet, így többfelé megerősödhet az északnyugati szél, de a front felhőzetéből ismét csak elszórtan alakulhat ki kisebb csapadék, mely az északkeleti tájakon akár hózápor formájában is érkezhet.

Hétfőre virradóra a legtöbb helyen fagyni fog, az ezt követő időszak időjárása pedig a legfrissebb számítások szerint még meglehetősen bizonytalan, előreláthatólag változékonyabb, csapadékosabb napok jöhetnek.