Mihály
3 °C
17 °C

Hétvégente 350 ezren módosítják tudatukat

2014.01.11. 07:48

Elsősorban nem a drogfüggők száma a probléma, hanem az, hogy egy átlagos hétvégén 350 ezren használnak valamilyen tudatmódosító szert - mondta a Magyar Nemzetnek Zacher Gábor, aki januártól a Honvédkórház sürgősségi osztályát vezeti. Magyarországon körülbelül 800 ezer alkoholfüggőről tudunk, a kábítószerfüggők száma pedig valamivel több mint húszezer. A gyógyszer, vagyis az altató- és nyugtatófüggők száma 60 ezer körül mozog.

Zacher Gábor úgy vélte, ma a könnyű örömszerzés a jellemző, és erre használják a tudatmódosító szereket.

A kábítószereknél a 18 év alatti korosztályra a 45 százalékos kipróbálási arány jellemző. Elsőként ezt kellene csökkenteni.

Az ellátóhálózatok rendőrségi lefülelésének fontossága mellett arra hívta fel a figyelmet, hogy a nemzeti drogstratégia a vásárlói oldalt célozza meg. "Ha a hétvégi droghasználó nem akarja megvenni az anyagot, az ellátó nem tudja eladni, és vége a bulinak" - fogalmazott.

Zacher Gábor szerint alapvetően az értékrend változásától kell a csodát várni. El kell érni, hogy a fiatalok körében ne legyen divat kábítószert használni, és merjenek nemet mondani.