Szürkemarhagulya ingyen elvihető

2014.01.11. 10:20 Módosítva: 2014.01.11. 16:21

Egy Somogy megyei gazda ingyen továbbadja a 350 állatból álló szürkemarha-gulyáját, ami már nem fér el a mostani birtokon. Bővíteni nem tud, mert hiába pályázott meg 5 darab földet Somogyszentpálon, végül egy négyzetcentimétert sem nyert. Azoknak adná oda teljesen ingyen a gulyát, akik helyette nyertek – írja a Blikk.

Szencz József szerint igazságtalanul bírálták el a pályázatokat, mert az elbírálásnál a törvény szerint pont hogy előnyben kellene részesíteni az olyan gazdákat, akik őshonos állatokat tartanak. A környéken egyedül ő ilyen, állattartó gazdából is csak három van rajta kívül.

90-100 millió forintot ér a szürkemarha-gulya, de Szencz szerint még így sem túl valószínű, hogy az új tulajdonosok elfogadnák az ingyenszürkemarhákat.

Akik elnyerték a földet, jöjjenek hozzám, máris odaadom nekik az állatokat. Már ha van bátorságuk, ez ugyanis komoly felelősséggel jár, hozzá nem értőknek egy hónap elegendő, hogy lepusztítsanak egy ilyen állományt

– mondta.

Annak ellenére adná tovább az állatokat, hogy elég sokba került felépíteni a 350 állatból álló gulyát:

  • 100 millió forintba került a gazdaság gépesítése
  • megint 100 millió forintba az épületek és a karámrendszerek,
  • csak idén 10 millió forint a téli etetés,
  • és évi fél millió forint az orvosi ellátás.

Most 170 hektárnyi területen mozoghatnak a marhák, de egy ekkora gulyának legalább ezer hektár kellene.

Mi sem értjük mi történik, A KDNP CÁFOL

Délután a KDNP megjelentetett egy közleményt, amiben egyrészt többször is szerepel a „bukott baloldal” kifejezés, másrészt viszont azt írják, hogy az eladott legelőkön helybéli, zömében roma családok legeltetik a jószágaikat, és Szenz miatt az ő megélhetésük kerül veszélybe.