Trafikmutyi és filmmutyi leleplezése ért idén Soma-díjat

2014.01.12. 17:54

Máriás Leonárd és Oroszi Babett megosztva vehették át január 11-én szombaton a Barabás Villában az előző esztendő legjobb nyomozó újságírójának járó Soma-díjat, valamint a vele járó összesen egymillió forintot.

A Soma-díj névadója a 2000 augusztusában elhunyt Gőbölyös József újságíró, akit barátai Somaként emlegettek. A díjat az év legjobb oknyomozó újságírójának adják át január elején. A zsűri hagyományosan három kritérium alapján ítéli meg a munkákat: az első és legfontosabb a nyomozói munka minősége és mennyisége, a második a téma társadalmi fontossága, a harmadik az írás minősége.

Máriás Leonárd, a hvg.hu újságírójának cikksorozata azt térképezte föl, hogy a tavalyi trafik-pályázatok nyertesei közül kik és milyen módon köthetők a Continental Zrt. dohány-nagykereskedelmi vállalathoz.

Oroszi Babett témája egy kormányzati periódusokon is átívelő történet, a filmtámogatási milliárdok osztogatása volt. A dokumentumok elemzését, sok utánajárást és szembesítést kívánó munkájából kiderült, hogy az osztogatóknak jobbára maguk és barátaik felé hajlott a kezük. Ez a cikksorozat az atlatszo.hu portálon jelent meg.

A hvg.hu és az atlatszo.hu szerzőit most díjazta első ízben az Alapítvány. Eddig összesen 17 újságíró kapta meg a rangos díjat, nem először megosztott az első hely.

Tavaly megtörtént az, hogy senki nem osztották ki a díjat. Lőke András, az elismerést odaítélő alapítvány kuratóriumának elnöke azzal magyarázta, hogy azt szeretnék, ha a Soma-díj a csúcsteljesítményeké maradna.