Elárverezték az MDF egykori székházát

2014.01.13. 18:38

December végén 70 millió forintért elárverezték a Szilágyi Erzsébet fasori egykori MDF-székházat, a párt jogutódja, a Jólét és Szabadság Demokrata Közösség (JESZ) vezetője szerint azonban nem kell kiköltözniük, mert bíróságon támadták meg a végrehajtást, és vitatják a milliós tartozások jogosságát is - írja az Origo.

Az Origo szerint azért hirdették meg 140 millió forintos kikiáltási áron tavaly októberben a II. kerületi egykori MDF-székházat, mert több hitelezője végrehajtást kezdeményezett a jogutód JESZ ellen. A végrehajtást kérő tizenhat cég, illetve magánszemély között van a 383 millió forintot követelő Magyar Fejlesztési Bank, a 45 millió forintot követelő Epamedia Hungary médiaügynökség, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a Shell, a zalaegerszegi önkormányzat, a szekszárdi vagyonkezelő is.

A cikk szerint Bokros Lajos európai parlamenti képviselő 4,7 millió forintot követel a volt pártjától. Bokros 2009-ben az MDF listájáról jutott be az EP-be. Az MDF 2010-es választási bukása után megromlott a viszonya az MDF utódjaként létrejött JESZ vezetőivel, akik többször mandátumának visszaadására is felszólították fel őt.

Makay Zsolt, a JESZ elnöke szerint nem kell kiköltözniük, mert bíróságon támadták meg a végrehajtást, továbbá pert indítottak több végrehajtást kérő cég ellen, mert szerintük túl magas összegeket követelnek. A pártelnök hozzátette: a székház elárverezése "azért sem egyszerű", mert nemcsak a párt tartózkodik benne, mivel hat lakás is található az épületben, és a párt alapítványa is oda van bejelentve. Makay szerint az árverezés nem zavarja a párt felkészülését a választásokra.

A JESZ vezetője októberben azt mondta az MTI-nek, hogy az MDF-től csaknem egymilliárd forintos adósságot "örököltek", amiből 500 millió forint jelzálog alapú hitelből és 400-450 millió forintnyi számlatartozásból áll. Mint mondta, a JESZ adósságkonszolidációja három éve tart, ez alatt az idő alatt 200 millió forint fölötti adósságot sikerült visszafizetni.

Makay elmondta, hogy korábban történt már végrehajtás ingó vagyonra, azokban az esetekben vagy a pártalapítvány, vagy a párt visszavásárolta az eszközöket, és ugyanezt tervezik a székházzal is. A pártelnök októberben hangsúlyozta: "nincs olyan opció", hogy a párt kiköltözik a székházból.