Három hókupacon csúszkálhatunk

2014.01.13. 17:08

Nem sok jót ígérnek az időjárás előrejelzések azoknak, akik a napokban vagy a hétvégén indulnának síelni Magyarországon. Egyelőre úgy néz ki, hogy fagypont alá csak mutatóban megy majd a hőmérséklet (csütörtök és péntek éjszaka), szombaton és vasárnap viszont újra enyhébb idő lesz, szombaton akár 16 fokos napi maximummal, vasárnap pedig esővel.

Magyarországon jelenleg az összes pálya le van zárva, újranyitásra leginkább a frissen hóágyúzott Eplényben és az elvizesedett, de szintén hóágyúval kezelt mátraszentistváni pályákon van remény, sőt az eplényiek már be is harangozták a nyitást (mindkét síterepen január 5-e óta tart a kényszerszünet).

Az eplényi pálya hétfőn ezzel az optimista hangvételű üzenettel indította a hetet:

Végre megjött a fagy, már tegnap este beindítottuk a hóágyúkat. Mennek, amíg csak engedi az idő. Minden adandó lehetőséget kihasználunk a hógyártásra, hogy minél előbb újra lehessen síelni.

A webkamera szerint nem érdemes Eplénybe indulnunk síelni
A webkamera szerint nem érdemes Eplénybe indulnunk síelni

Pár órával később kiderült, hogy nem a levegőbe beszéltek: keddtől a pályák egy részét újra megnyitják, éjszakánként pedig tovább hóágyúznak, és a megmaradt hó függvényében egyre több pályát nyitnak újra (keddtől a tanulópálya és az egyik pálya alsó, 130 méteres szakasza lesz nyitva). Mintegy önbeteljesítő jóslatként hozzátették, hogy „hétfőtől visszatér a téli idő”. 

A mátraszentistváni pálya üzemeltetői is bizakodóak, vasárnap este azt ígérték a Facebook-oldalukon, hogy ha már magától nincs tél, ők majd csinálnak:

Hóágyúzunk, Telet csinálunk a Síparkban! Végre megérkezett az erősebb hidegfront, a hőmérséklet már -2 fok és folyamatosan hűl a levegő, így újra elindíthattuk a hóágyúkat. A Sípark felső részén 8 hóágyú ontja magából folyamatosan a havat,óránként legalább 200-300 köbmétert tudunk így készíteni.

De úgy tűnik, a szándék ellenére nem sikerült megfordítani az időjárást: a mátraszentistváni pályán egy hétfő délutáni megbeszélésen eldőlt, hogy a hétvégére már biztosan nem fognak kinyitni. A sícentrum sajtóreferense azt mondta, a korábbi hóból még maradt valamennyi (a Síelők.hu szerint 15-30 centi), ez körülbelül 5 centiméterrel lett vastagabb, miután egész éjjel hóágyúztak. „Ezzel a lyukakat sikerült betakarni, de az újranyitáshoz még kevés” – mondta Erbeszkorn Tamás, hozzátéve, hogy az időjárás függvényében még lehet, hogy folytatják a hóágyúzást.

A webkamerás képeken mindkét helyen egyelőre inkább hókupacokat látni (a mátraszentistvániakat itt, az eplényieket itt), ezekből kéne síelhető pályát csinálni, Eplényben már keddre.

A többiek már lemondtak róla

A fenti két pálya optimizmusa tiszteletre méltó, és valószínűleg a hóágyúkat sem viccből indították be, de a magyarországi síterepek többsége láthatóan már csak a csodában bízik (persze elegendő hóágyú hiányában nem is nagyon tehetnek mást).

A legdrámaibban a mátraszentlászlóiak látják a helyzetet:

Egyenlőre kilátástalan a helyzetünk. Remélhetően már csak rövid ideig, de inkább tavasz van, mint tél.

De a kékestetői sípálya honlapján is ez az üzenet fogadja a látogatókat:

Bármennyire is szerettük volna, az igazi tél még nem érkezett el hozzánk. Az előrejelzések alapján jelentős lehűlésre, havazásra egyelőre nem is számíthatunk a következő napokban, így várnunk kell arra, hogy kedvezőbbre forduljanak az időjárási körülmények a sípályák számára.

A megélhetésért küzdenek

„Nem nagyon emlékszünk ennyire gyenge télre” – mondta az Indexnek Wesselényi Andrea, a Síelők.hu főszerkesztője. Wesselényi szerint meglehetősen rendkívüli a helyzet, hiszen olyan már több alkalommal előfordult, hogy csak január első harmadában jött meg a hó, de azért január közepére már rendszerint leesett az első komolyabb hó.

A lap főszerkesztője szerint egyelőre nem lehet megmondani, hogy a hóágyúval kezelt pályák ki tudnak-e nyitni a hétvégén, ez a hőmérséklet mellett a szél függvénye is, ugyanis a hó legnagyobb ellensége a meleg légáramlás. Ugyanakkor a pályák a megélhetésükért küzdenek, a rossz szezon mellett csalódott szezonbérletesekkel is számolniuk kell.

Akkor menjünk inkább Ausztriába?

A magyarok által legkedveltebb osztrák síterepeken már korántsem ennyire katasztrofális a hóhelyzet, Murauban 40-70 centi hó van, Gerlitzenben 20-120, de az azért nem túl jó jel, hogy január közepén 26 ausztriai síterep tart zárva.

Elsősorban Alsó-Ausztriában kevés a hó, itt a pályák egy része ki sem tudott nyitni, ezek fenntarthatósága már középtávon is kérdéses.

Ugyanakkor a fenti említetteken kívül a magyarok körében szintén népszerű Semmering is nyitva tart, bár Wesselényi Andrea szerint „eléggé fogcsikorgatva” (ezzel a rossz minőségű hóra utalt), Lachtalban viszont 40-65, Nassfeldben pedig akár 180 centis vastagságú, jó minőségű hóréteg van.

Persze a közelben elérhető síterepek közül Szlovákia is szóba jöhet, de itt sem meggyőzőek a hóviszonyok: sok pálya zárva tart, sehol sincs 40 centisnél vastagabb hóréteg, és általában az is műhó.

Vagy a Normafára

A civilek által hevesen ellenzett, homályos normafai sícentrum ötlete erre a szezonra alapozva nem tűnne túl jó beruházásnak: ahogy azt az Index számlálója mutatja (a jobb felső sarokban), a 2013/2014-es idényben eddig 0 napon lehetett volna síelni, habár sínapszámlálónk csak a természetes hóval számol.

A tavaly szeptember 30-án elfogadott Normafa-törvény a kormány szerint megalapozza egy európai színvonalú sportkomplexum kialakítását, természetvédők szerint azonban eközben lerombolja a páratlan természeti értékeket és a főváros második legkedveltebb kirándulóhelyét. A vita egyelőre arra futott ki, hogy Pokorni Zoltán polgármester nyílt levélben rugaszkodott neki, hogy leírja, mi nem lesz a Normafán, és az önkormányzat létrehozott egy honlapot, www.normafa.info ahol folyamatos (utoljára december 4-én frissült) tájékoztatást adnak a Normafa lehetséges fejlesztése kapcsán.

Mai terepszemlénk alapján mi nem erre indulnánk síelni.

Szocsi Izraelből hozhatja a havat

A hóhiány nemcsak nálunk gond: a szocsi olimpia ötletét többen már az kezdetektől támadták, mivel az ellenzők szerint Oroszországban egyetlen olyan hely van, ahol télen nincs megfelelő mennyiségű és minőségű hó, és az pont Szocsi. Több orosz időjós és geológus szerint nem lesz elegendő hó a játékok megrendezésére, mivel Szocsi amúgy egy tengerparti üdülőváros a Fekete-tengernél. Az is igaz, hogy valamennyi síverseny 60 kilométerre Szocsitól lesz megtartva magasan a tengerszint felett, a Krasznaja Poljanaban.

Tavaly december közepén kisebb riadalmat okozott az, hogy több mint fél hónappal a megszokottnál korábban esett le az első hó, de a szervezők szerint ez ki fog tartani februárig. Orosz sajtóértesülések szerint, ha az olimpia idején nem lesz megfelelő a hóvastagság, akkor egy izraeli cégtől fognak nagy mennyiségű mesterségesen előállított havat vásárolni.