Teréz
9 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

Magyarországon van az ír gázoló

2014.01.13. 18:45

Hétfő este 18:30-kor egy olvasónk jelentette nekünk, hogy a dublini járattal megérkezett Budapestre Francis Ciarán Tobin. Az üggyel kapcsolatban Navracsics Tibor is sajtótájékoztatót tartott, ahol bejelentette: Tobin ezennel megkezdi börtönbüntetését, ami azonban pár napig fog tartani, mivel a márciusban megkötött egyezség alapján ha a férfi kéri a börtönbüntetés Írországba való áthelyezését, akkor ennek útjába a magyar hatóságok nem fognak akadályt gördíteni. 

Így Navracsics szerint is valószínű, hogy már pénteken megindul az erre vonatkozó eljárás, és Tobin január 17-én elhagyhatja Magyarországot, hogy hazájában folytassa büntetésének letöltését. Az eljárás folyamatát is ismertette a miniszter: Ha Tobin beadja az erre vonatkozó kérelmét, ő már kedden elbírálja, majd a KIM átadja a kérelmet Írországnak, mivel az ír igazságügy-miniszternek és az ír legfelsőbb bíróságnak is hozzá kell járulnia Tobin átvételéhez.

A rögtönzött sajtótájékoztatón Zoltai Bence, a két elhunyt gyerek édesapja azt mondta: Tobin fő büntetése az volt, hogy éveken keresztül nem tudott megszabadulni ettől az ügytől. A férfi azonban most végre lezárhatja életének ezt a hosszú, nehéz időszakát.

A leányfalui gázoló egy tavalyi értesülés szerint Szombathelyen fog ülni, ahol biztosítani tudják számára a különleges védelmet. Navracsics Tibor elmondta, hogy Tobin büntetési feltételei két ponton térnek majd el a szokásos fogvatartástól: Az egyik ilyen a láthatási szabály, Tobinnal ugyanis együtt érkezett Magyarországra a felesége, akinek engedélyezték, hogy naponta 40 percig találkozhasson férjével. A másik pedig, hogy Tobin különcellát kapott, vagyis egyedül tölti büntetését.

Tobin Budapesten
Tobin Budapesten
Fotó: Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium

Az ír férfi 2000-ben Leányfalun gázolt halálra két gyereket. A magyar bíróság 2002-ben a távollétében három év fogházra ítélte. Tobin 2011 novemberében őrizetbe vételre jelentkezett

Dublinban, de az ír legfelsőbb bíróság 2012 júniusában végleg elutasította a magyar kiadatási kérelmet, és elrendelte a férfi azonnali szabadlábra helyezését.

A jogi vitában Írország sokáig azzal indokolta a szabadlábra helyezést, hogy Francis Ciarán Tobin büntetése nem hajtható végre az ír büntetés-végrehajtási intézetekben, mert nem csatlakoztak egy ezzel összefüggő uniós kerethatározathoz.

Viviane Reding uniós biztos levelére hivatkozva Navracsics szeptemberben bejelentette, hogy ez a védekezés nem áll meg. Hosszas huzavona után március végén jelentette be Navracsics, hogy az ír férfi kész letölteni büntetését, ha Budapest garantálja: kérelme esetén Írországban folytathatja Magyarországon megkezdett büntetése letöltését. Navracsics megígérte, hogy ha Tobin elkezdi letölteni a büntetését Magyarországon, a lehető leghamarabb elbírálják a kérelmét.