Senki sem akarja elvinni a szemetet

2014.01.13. 15:49

A Győr Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás nyílt közbeszerzésen keresett vállalkozót 112 település hulladékának elszállítására és feldolgozására, de a felhívásra egyetlen ajánlat sem érkezett, idézi az MTI a hétfői Közbeszerzési Értesítőt.

Az ajánlat szerint a nyertes tevékenysége Győrre és környezetében 111 településre terjedt volna ki, Győr-Moson-Sopron-, Komárom-Esztergom- és Veszprém megyében. A feladat a "hulladékgazdálkodási közszolgáltatás ellátása", valamint a "települési szilárdhulladék-gazdálkodási rendszer eszközeinek, berendezéseinek és létesítményeinek üzemeltetése" lett volna, közszolgáltatási szerződéssel.

 Az érintett települések teljes területe 2471 négyzetkilométer, amelyen 109 ezer lakásban 259 ezer ember él. A területről 2012-ben 54 ezer tonna hulladék származott, ebből a vegyes- és maradék hulladék 15-15 ezer, a biohulladék 8 ezer, a szelektív gyűjtőszigeteken keletkezett hulladék (papír, műanyag, üveg és fém) pedig 5 ezer tonna volt. A hulladékudvarokból további 11 ezer tonna hulladékot gyűjtöttek be.

A közbeszerzési felhívásban nem szerepelt az ellenszolgáltatás becsült értéke, de az milliárdos nagyságrendű. Év elejétől csak többségi állami-, illetve önkormányzati tulajdonban lévő cégek végezhetnek hulladékgazdálkodási közszolgáltatást. Hegyi Zoltán, a társulás elnöke az MTI érdeklődésére azt közölte: hamarosan kiírják az újabb pályázatot a feladatra, így biztos benne, hogy a törvényi határidő, azaz 2014 vége előtt sikerül kiválasztani az új szolgáltatót.