77 millióért küldték szét a világban Orbán újabb elsőbbségi levelét

2014.01.14. 07:44
A külföldön élő magyarok karácsony előtt kapták kézhez Orbán Viktor miniszterelnök újabb levelét, amelyben a 2014-es választásokon való részévételre és az ehhez szükséges regisztrációra buzdította a kettős állampolgárokat.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium tájékoztatása szerint december 17-18. között mintegy 278 000 határon túl élő címzettnek postázták a miniszterelnöki „konzultációnak” nevezett elsőbbségi levelet. A küldeményeket a világ 126 országba kellett szétküldeni.

Orbán szerint 2014-ben történelmi jelentőségű választás lesz Magyarországon, mert

egy évszázad után először anyaországi és külhoni magyarok ismét közösen dönthetnek Magyarország jövőjéről.

A levél tájékoztatja a címzetteket arról, hogy a határon túl élő, nagykorú állampolgároknak regisztráltatniuk kell a voksolás előtt, akár interneten keresztül is, ami „jelentősen leegyszerűsíti a folyamatot". A miniszterelnöki levél záró soraiban Orbán azt közli:

Minden magyarnak, személyesen nekem is fontos az Ön részvétele. Magyarország számít Önre!

A leveleket a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala a kormány megbízásából küldte ki elsőbbségi levélként a nyilvántartott személyek közül a külföldön érvényes lakóhellyel rendelkezők számára, a név és a lakcím adataik felhasználásával. A kézbesítések a KEKKH által kezelt személyi adat- és lakcímnyilvántartás alapján történtek.

A konzultáció lefolytatásának teljes költsége a KIM szerint a nyomdai előállítást és beleértve 77,6 millió forint volt, amit a Miniszterelnökség fizetett.

Egy Amerikában élő házaspár az Indexnek azt mondta, hogy ők próbáltak leiratkozni a kormány levelező listájáról, mert próbálnak kimaradni a konzultációk költséges „grafomán őrületéből”, de nem sikerült. A 2013-as, első külföldre küldött Orbán-levél után karácsony előtt megkapták az újabb küldeményt is.

Orbán Viktor a határon túli magyaroknak 2013 februárjában írt először leveleket. Akkor összesen 160 ezer levelet postáztak, ami 41 millió forintjába került az adófizetőknek. A ciklus eddigi 14 kormányzati levelezéséből csupán az elsőt állták a Fidesz pártkasszájából, a többit a költségvetésből finanszírozták.