Új sorrend: Mesterházy, Bajnai, Gyurcsány, Fodor

2014.01.14. 10:05 Módosítva: 2014.01.14. 11:34
Kedden délben jelentik be az ellenzéki szövetséget megkötését a Képviselői Irodaházban. Gyurcsány Ferenc listás szereplésébe végül beleegyeztek Bajnaiék, és bevették a buliba az SZDSZ volt elnökét, Fodor Gábort is, igen előkelő helyen. Sőt, egy másik SZDSZ-elnököt is: Kuncze Gábor DK-színekben egyéniben indul.

Cikkünk folyamatosan frissül!

Kedden 12 órakor jelenti be a Képviselői Irodaházban az MSZP, az Együtt 2014 és a DK az ellenzéki összefogás létrejöttét, ami végül kiegészül Fodor Gábor liberális pártjával is. A megállapodást már a hétvégén kidolgozták, az egyetlen vitás kérdés gyakorlatilag csak Gyurcsány Ferenc listás szerepeltetése maradt: a DK ehhez ragaszkodott, az Együtt 2014 és a PM ezt ellenezte. Keddre azonban minden kérdést sikerült rendezni, és akár órákon belül közösen jelenthetik be a pártvezetők a megállapodást.

Meglepetés az első ötben

A közös pártlista első öt szereplőjének neve fog feltűnni a szavazólapon, ennek az öt politikusnak a szereplése és sorrendje szimbolikus jelentőségű.

  • A közös listát Mesterházy Attila vezeti. Ő tehát Orbán Viktor kihívója.
  • A lista második helye Bajnai Gordoné.
  • A lista harmadik helye Gyurcsány Ferencé. Az Együtt-PM tehát engedett, és nem ellenezték tovább a szereplését.
  • Az Index úgy tudja, Fodor Gábor volt SZDSZ-elnök a közös lista negyedik helyét kapja. Korábban úgy tűnt, Szabó Tímea PM-társelnöké ez a pozíció.
  • Szabó Tímea az ötödik helyen fog szerepelni.

Nem igaz, hogy Bajnai lemarad

Hétfő reggel a Népszabadság és a Magyar Nemzet is arról írt, hogy Bajnai Gordon valamilyen módon hátrébb lép, nem is akar a parlamentben politizálni, vagy nem fog a lista elején szerepelni. MSZP-s és Együtt-PM-es forrásaink is határozottan cáfolták ezt. Az Együtt-PM egyik vezető politikusa azt mondta, világos belső döntéseik vannak, Bajnai Gordon politizálni fog.

Ungár Klára szakít Bajnaival

Közben az Együtt-PM-mel szövetséges SZEMA-Liberális Párt közleményt adott ki, hogy semmisnek tekintik a Bajnaival kötött megállapodást. Ungár Klára pártja az Együtt-PM külön listáját támogatta volna, ezért az MSZP-vel és a DK-val kötendő megállapodás és a közös listaállítás miatt megszűntnek tekintik a saját egyezségüket.

Kuncze Gábor DK-s lett

Az Index információi szerint egy másik volt SZDSZ-elnök is a szövetség politikusa lett: Kuncze Gábor a DK színeiben vág neki a választásoknak Szigetszentmiklóson egyéni jelöltként. 

A Népszabadság szerint egyébként Gyurcsányék várhatóan 13 egyéni helyet kapnak. Rogán Antal kihívójaként Kerék-Bárczy Szabolcs indul majd Juhász Péter helyett, aki Mesterházy Attilával és Gyurcsány Ferenccel nem akart egy listán szerepelni, és felajánlotta lemondását a Millának.

Mi lesz Schmuck Andorral?

A baloldali törpepártok közül gyakorlatilag csak a Szocdemek nem szerepelnek a listán. Schmuck Andor korábban sem kért sem listás, sem egyéni helyeket az MSZP-től, a szövetséget annak a 15 pontnak a támogatásához kötötte, melyben többek között 13. havi nyugdíjat és nagyszülők után járó adókedvezményt ígér. A szocialisták programalapon állapodhatnak meg Schmuckkal.