Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Új sorrend: Mesterházy, Bajnai, Gyurcsány, Fodor

2014.01.14. 10:05 Módosítva: 2014-01-14 11:34:44
Kedden délben jelentik be az ellenzéki szövetséget megkötését a Képviselői Irodaházban. Gyurcsány Ferenc listás szereplésébe végül beleegyeztek Bajnaiék, és bevették a buliba az SZDSZ volt elnökét, Fodor Gábort is, igen előkelő helyen. Sőt, egy másik SZDSZ-elnököt is: Kuncze Gábor DK-színekben egyéniben indul.

Cikkünk folyamatosan frissül!

Kedden 12 órakor jelenti be a Képviselői Irodaházban az MSZP, az Együtt 2014 és a DK az ellenzéki összefogás létrejöttét, ami végül kiegészül Fodor Gábor liberális pártjával is. A megállapodást már a hétvégén kidolgozták, az egyetlen vitás kérdés gyakorlatilag csak Gyurcsány Ferenc listás szerepeltetése maradt: a DK ehhez ragaszkodott, az Együtt 2014 és a PM ezt ellenezte. Keddre azonban minden kérdést sikerült rendezni, és akár órákon belül közösen jelenthetik be a pártvezetők a megállapodást.

Meglepetés az első ötben

A közös pártlista első öt szereplőjének neve fog feltűnni a szavazólapon, ennek az öt politikusnak a szereplése és sorrendje szimbolikus jelentőségű.

  • A közös listát Mesterházy Attila vezeti. Ő tehát Orbán Viktor kihívója.
  • A lista második helye Bajnai Gordoné.
  • A lista harmadik helye Gyurcsány Ferencé. Az Együtt-PM tehát engedett, és nem ellenezték tovább a szereplését.
  • Az Index úgy tudja, Fodor Gábor volt SZDSZ-elnök a közös lista negyedik helyét kapja. Korábban úgy tűnt, Szabó Tímea PM-társelnöké ez a pozíció.
  • Szabó Tímea az ötödik helyen fog szerepelni.

Nem igaz, hogy Bajnai lemarad

Hétfő reggel a Népszabadság és a Magyar Nemzet is arról írt, hogy Bajnai Gordon valamilyen módon hátrébb lép, nem is akar a parlamentben politizálni, vagy nem fog a lista elején szerepelni. MSZP-s és Együtt-PM-es forrásaink is határozottan cáfolták ezt. Az Együtt-PM egyik vezető politikusa azt mondta, világos belső döntéseik vannak, Bajnai Gordon politizálni fog.

Ungár Klára szakít Bajnaival

Közben az Együtt-PM-mel szövetséges SZEMA-Liberális Párt közleményt adott ki, hogy semmisnek tekintik a Bajnaival kötött megállapodást. Ungár Klára pártja az Együtt-PM külön listáját támogatta volna, ezért az MSZP-vel és a DK-val kötendő megállapodás és a közös listaállítás miatt megszűntnek tekintik a saját egyezségüket.

Kuncze Gábor DK-s lett

Az Index információi szerint egy másik volt SZDSZ-elnök is a szövetség politikusa lett: Kuncze Gábor a DK színeiben vág neki a választásoknak Szigetszentmiklóson egyéni jelöltként. 

A Népszabadság szerint egyébként Gyurcsányék várhatóan 13 egyéni helyet kapnak. Rogán Antal kihívójaként Kerék-Bárczy Szabolcs indul majd Juhász Péter helyett, aki Mesterházy Attilával és Gyurcsány Ferenccel nem akart egy listán szerepelni, és felajánlotta lemondását a Millának.

Mi lesz Schmuck Andorral?

A baloldali törpepártok közül gyakorlatilag csak a Szocdemek nem szerepelnek a listán. Schmuck Andor korábban sem kért sem listás, sem egyéni helyeket az MSZP-től, a szövetséget annak a 15 pontnak a támogatásához kötötte, melyben többek között 13. havi nyugdíjat és nagyszülők után járó adókedvezményt ígér. A szocialisták programalapon állapodhatnak meg Schmuckkal.