Itt cseréltek gazdát a választókerületek

2014.01.15. 00:58
Az MSZP leginkább jobbos és így biztosan bukó, az Együtt-PM viszont több balos és nyerhető körzetet is átadott a Demokratikus Koalíciónak. Végigvettük a gazdát cserélt körzeteket és megnéztük az esélyeket is.

A kedden nyilvánosságra hozott ellenzéki újratervezésnek az Együtt 2014 a legnagyobb áldozata, a korábban neki jutó 33 körzetéből kilencet le kellett adnia a Demokratikus Koalíció számára, míg a szocialisták a 75-ből csak 4 jelöltjüket áldozták fel a Nagy Ellenzéki Összeborulás oltárán.

Gyurcsány elképesztő őszi hajrája 13 választókörzetet jelentett a DK-nak, ezek nagy részét azonban – nem kis részben az Orbán-kormány által gondosan újrarajzolt határoknak köszönhetően – tényleg csak egy ma még nem érezhető kormányváltó lendülettel lehetne bevenni. 

Az MSZP tehát összesen 71, az Együtt-PM 22, míg a DK 10 egyéni jelöltet indít. A szocialisták jellemzően inkább jobbos, nehezen nyerhető, az Együtt-PM viszont a baloldal számára jó adottságú körzeteket is kénytelen volt Gyurcsányéknak átengedni.

Egyben bukható Buda és Pest

A Belváros és Várnegyed területén található 1. választókerület presztízsszempontból kellemetlen, de összességében nem olyan nagy veszteség az Együtt-PM számára. A körzetben a korábbi tervek szerint Juhász Péter alelnök indult volna Rogán Antal ellen, a Milla elnöke azonban a Gyurcsánnyal való koalíció hírére bejelentette: nem állhat elő olyan helyzet, hogy ő Gyurcsány Ferenccel egy listán szerepeljen, visszalépése után pártja a körzetet is beáldozta. Próbáltuk Juhászt is elérni, őt személy szerint hogyan érintette a visszalépés, de nem jártunk sikerrel.

Gréczy Zsolt, a DK szóvivője kérdésünkre megerősítette: ebben a körzetben Kerék-Bárczy Szabolcsot indítja a párt. Ő 2010-ben még az MDF színeiben harcolt a parlamentbe kerülésért a XI. kerületben, vállvetve az akkori belvárosi jelölttel, a ma szintén a Demokratikus Koalícióban politizáló Debreczeni Józseffel.

Ez a kerület a választókerületi átszervezés azon példája, amikor a kormány egy enyhe baloldali és egy stabilan jobboldali – amúgy kevés közös prioritással rendelkező – terület összevonásával hozott létre egy Fidesz által nyerhető körzetet. Az V. kerületben a választási topográfia szempontjából releváns választások alkalmával, 2002-ben és 2006-ban a baloldal és a liberálisok összefogásával sikerült legyőzni a fideszes jelöltet, az I. kerületet ellenben Nagy Gábor Tamás polgármester 2010-ben már sorozatban negyedik alkalommal hozta a jobboldalnak.

A Hegyvidéken még nem nyert baloldali

A Hegyvidéken szintén egy presztízsszempontból fontos, ámde kevéssé esélyes körzetről mondott le az Együtt-PM. Ezt azért is mondjuk, mivel a XII. kerület emberemlékezet óta polgári-jobboldali körzetnek számít. Igaz, a kerület erős embere, Pokorni Zoltán idén inkább a polgármesteri székért száll majd harcba, helyette a Fidesz egy kevésbé fajsúlyos jelöltet indít, Fónagy János államtitkárt.

A körzetben elvileg Szabó Tímea indult volna, helyette az egykori SZDSZ-es képviselőt, Bauer Tamást jelöli a DK. A Nagy Baloldali Összeborulás sajtótájékoztatóján való kínos részvételt Szabó Tímea azzal úszta meg, hogy épp külföldön volt, a telefonját viszont kinyomta, így nem tudtuk meg, bántja-e a visszalépés. És azt sem, miért nem volt éppen itthon.

Hunvald szelleme kísért

Az egykori szocialista ingatlanpanamák fellegvárának számító, a VI. és a VII. kerületet magába foglaló körzetről a szintén PM-es Kocsis-Cake Oliviónak kellett lemondania. A korábbi képviselőjelölt a Párbeszéd Magyarországért sajtósán keresztül azt üzente, addig nem kíván beszélni, amíg nincs meg az új jelölt. A DK szóvivője megerősítette, hogy itt még valóban nem született döntés az új jelölt személyéről.

A két belvárosi kerület 2006-ban még két különálló körzet volt, mindkettőt az MSZP vitte, de mindkét kerületben hendikeppel indul az Összeborulás a 2010 előtti korrupciós ügyek – két zűrös név: a néhai Verók István és Hunvald György – miatt.

Hunvald György 2011-ben a bíróságon
Hunvald György 2011-ben a bíróságon
Fotó: Szigetváry Zsolt

Semjén körzetét is megkapta a DK

A Bács-Kiskun megyei 3. számú választókerületet a szocialisták adták le a DK-nak. Eddig meg nem nevezett jelöltjük helyett a korábbi tervekkel ellentétben Gyurcsányék Niedermüller Pétert, a párt alelnökét indítanák. 2006-ban a Fidesz-KDNP vitte a körzetet az azóta miniszterelnök-helyettesé avanzsált Semjén Zsolttal, és 2002-ben is jobboldali jelölt nyert. Az MSZP tehát valószínűleg nem vesztett sokat áldozatával.

Nem ez a baranyai baloldal fellegvára

Mohácson, a baranyai 3. evk-ban is MSZP-DK csere történt, itt Olt Gergelyé lett volna a jelöltség, helyére a Demokratikus Koalíció még nem nevezett meg senkit – bár korábban Zátonyi Zitát jelöték. Ez a körzet sem tűnik óriási veszteségnek, az MSZP ugyanis Baranyában inkább Pécsen és Komlón számít erősnek, Mohácsot 2002-ben és 2006-ban is a Fidesz-KDNP jelöltje, Hargitai János nyerte.

Sárbogárdon sincs sok esély

Sárbogárdon az Együtt-PM adja le a jelöltséget, Juhász János helyett Ecsődi László indul, de nem túl jó esélyekkel, mivel itt 2002-ben és 2006-ban egyaránt jobboldali nyert, méghozzá a feszület előtt meztelenül pózoló, rendőrökkel dulakodó Lengyel Zoltán. A körzet mostani képviselője, Varga Gábor indul újra a mandátumért.

„Lehet még egy kicsit nőni, emberesedni″

Győr 2. választókerületében az Együtt-PM által jelölt Varga Márk helyett információink szerint a DK új elnökségi tagja, Lázár Tímea indul.

A 25 éves Vargát valószínűleg meglepetésként érte a hír, mivel egy nappal a megállapodás előtt még bőszen kampányolt a Facebookon: „Levelet küldtem 33 Győr környéki polgármesternek, hogy megismerhessem a véleményüket településeik legfontosabb problémáiról”. Választ még kaphat, de már nem jelöltként, szegényt a kommentelői is azzal froclizzák, hogy „lehet még egy kicsit nőni, emberesedni, mert most egy kis alsós napközisnek nézné magát az ember, nem politikusnak”. Ez a kerület elég nagy átrajzoláson ment keresztül, melynek révén most már választásföldrajzilag jobboldalinak számít, de 2002-ben még szocialista jelölt is nyerni tudott itt.

Szocialistaként egyszer már győzött a DK-s

Hajdú-Bihar megye 4. választókerületében jó kis keringő zajlott le. Berettyóújfalun ugyanis – bár egyelőre nem erősítették meg – a Demokratikus Koalíció helyi jelöltje az a Csontos János, aki 2006-ban nagy meglepetést okozva szocialistaként győzött a szomszédos Püspökladányban. A megye egyébként köztudomásúlag a Fidesz egyik legerősebb fellegvára, bár 2006-ban a kilencből három körzetet sikerült hoznia a szocialistáknak. Azt nem sikerült megtudnunk, Csontos kitől veszi majd át a jelöltséget, de valószínű, hogy Gyula Ferencné helyi elnök lett volna a kiválasztott.

Meggyes városa nyerhető lesz

Esztergomban a PM-es országgyűlési képviselő, Szilágyi László adja fel a jelöltséget Bagó Lajos javára. Ez komoly mandátumszerzési esélyt jelent a Demokratikus Koalíció jelöltjének, hiszen Komárom-Esztergom megye hagyományosan baloldalinak számít, amellett meg Esztergom városában 2002-ben és 2006-ban is a szocialista Tittmann János nyert, a választók ráadásul valószínűleg emlékezni fognak még a fideszes Meggyes Tamás városvezetői munkájára.

Kuncze triplázhat Szigetszentmiklóson

Úgy tudjuk, itt a helyi szocialista jelölt a halásztelki polgármester Szentgyörgyi József lett volna, akit a DK egyik aduja váltott. Szigetszentmiklóson ugyanis a nagy hirtelen leigazolt Kuncze Gábor egykori SZDSZ-elnök 2002-ben és 2006-ban már kétszer is tudott nyerni. Ráadásul a mostani képviselő, a helyi szinten roppant befolyásos Hoffmann Pál idén nem indul, helyette Bóna Zoltán áll rajthoz.

Volt miniszter indul Kaposváron

A Demokratikus Koalíció Kaposváron Kolber István korábbi tárca nélküli minisztert indítja az Együtt-PM-es Huszka Imre helyett. Kolber 2006-ban már elvitte az egyik városi mandátumot, mellette Lamperth Mónika vitte el a másik körzetet 2002-ben és 2006-ban is. Az azóta egy körzetbe összevont Kaposvár baloldali múltja miatt egyértelműen a nyerhető körzetek közé tartozik, ezért nagy nyereség a DK-nak.

Szabolcsban is lefutott körzetet kapott a DK

A Szabolcs-Szatmár megyei körzetben az Együtt 2014-es Bíróné Dienes Csillát a DK-s Baka István váltja. Vásárosnamény hagyományosan jobboldalinak számít, 2006-ban például az egyetlen körzet volt a megyében, ahol fideszes nyert – méghozzá az első fordulóban. A kormánypárt győzelme – főleg a választókerületek átrajzolását figyelembe véve – szinte biztosra vehető, így a körzet megszerzése a DK számára nem számít túl nagy nyereségnek.

Rég látott már baloldali győztest Keszthely

Zala megye 2. számú választókerületében a DK-s Szermek Zsolt indul majd, de ezt a körzetet is ügyesen passzolta le az MSZP, mivel a körzet már 2002-ben és 2006-ban is masszívan fideszes volt, ráadásul Manninger Jenő idén is indul a mandátumért.

A korábbi verzióban a szocialisták Brunner Tibort indították volna, aki a Facebook-oldala szerint már jócskán belelendült a kampányba. Sőt, a profilja leírásában még mindig az szerepel, hogy „a 2014-es parlamenti választásokon a baloldal jelöltje a Zala megyei 2. sz. választókerületben”, de egy kommentben a korábbi jelölt is megerősíti, hogy az MSZP vezetésének kérésére visszalépett.