Áderhez fordul az LMP Paks miatt

2014.01.16. 17:08

Áder János köztársasági elnökhoz fordul az LMP a paksi bővítéssel kapcsolatban.

Szerintük a kormányfő a héten anélkül kötött megállapodást Oroszországgal a paksi atomerőmű bővítéséről és ehhez kapcsolódóan egy 3000 milliárd forintos kötelezettségvállalásról, hogy a döntésbe a magyar lakosságnak beleszólást biztosított volna. Az LMP felelős politikai erőként mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy a magyar emberek maguk dönthessenek jövőjükről, a párt társelnökei ezért még a tavaszi ülésszak előtt egyeztetni kívánnak a köztársasági elnökkel.

Közleményükben azt írják, az Alaptörvény szerint a köztársasági elnök feladata, hogy a nemzet egységét megtestesítse, és őrködjön az államszervezet demokratikus működése felett. Az LMP szerint a bővítésről szóló megállapodás tartalma és körülményei mind a két jogkört érintik. Ezért arra kérik  Áder Jánost, hogy még a tavaszi parlamenti ülésszak kezdete előtt fogadja őket, és biztosítson lehetőséget arra, hogy javaslatainkat ismertessük, illetve tájékoztasson minket saját, tervezett lépéseiről.

Amit tudni lehet a paksi bővítésről:

  • Az orosz Roszatom építi meg a paksi atomerőmű két új blokkját, állapodott meg Moszkvában Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor.
  • A hatalmas beruházásról tender nélkül állapodtak meg.
  • A tervek ellen Brüsszel nem emelt vétót, állítja a Miniszterelnökség.
  • A beruházáshoz az oroszok 3000 milliárd forintos hitelt adnak 30 éves futamidőre. A magyar félnek ehhez még kb. 750 milliárd forint önerőt kell adnia. A teljes költség ennél jóval magasabb lehet.
  • A beruházás 40 százalékát magyar vállalkozások végezhetik. Ez 10 ezer munkahelyet teremthet, és 1 százalékkal növelheti a GDP-t, állítja a kormány.
  • Az építkezés jövőre kezdődik, az első blokk 2023-ban kezdheti meg működését.
  • Az Együtt-PM és az LMP is a szerződések közzétételét követeli. A kormány be fogja nyújtani a parlamentnek a nemzetközi szerződést és a hozzá csatlakozó szerződéstervezeteket.
  • A két új blokkal egy időre megduplázódik Paks termelése, ami ezzel a hazai energia 80 százalékát adhatja. Később a régi blokkok leállítása után ez az arány 50 százalék lesz. Így kevesebb Oroszországból beszerzett gázra és olajra lehet szükségünk.