Mesterházy: csak 400 ezer szavazó kell

2014.01.16. 07:38 Módosítva: 2014.01.16. 08:36

Az ellenzéki összefogásban részt vevő pártok és a kormánypártok támogatottsága között csak 350 000-400 000 szavazó a különbség, ami egy jó választási kampánnyal ledolgozható, mondta szerda este az Infó rádióban Mesterházy Attila, az MSZP elnöke.

Az ellenzéki pártok egyesítik az erőiket, közös kampánycsapattal fognak dolgozni. Mesterházy szerint ez visszaadta a választási győzelem esélyét és euforikus hangulatot okozott. A verseny így nyílttá vált.

Külön frakciókat alapítanak

Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt nem tart attól, hogy Gyurcsány Ferenc listára kerülése elviheti a választók egy részét. Mint mondta, kiszámolták, hogy a közös indulás többet hoz, mintha külön-külön kampányolnának. Mesterházy szerint ez a győzelem forgatókönyve, és ebben mindannyian hisznek is.

Bár a korábbi hírek arról szóltak, hogy a parlamentben közös frakciót alakítanak, Mesterházy most azt mondta: külön-külön frakciókban ülnek majd. Öt frakció lesz, ha pedig kormányra kerülnek, mind az öt párt részt vesz a kormányzásban. A kormányukat az különböztetné meg a Fideszétől, hogy az nem egy centrális erőtérben, a "vezér megkérdőjelezhetetlen igazságából" indulna ki, hanem a sokféleség tiszteletére és a jóhiszemű együttműködés politikai kultúrájára épülne.

Bajnai: Okos enged

Bajnai Gordon az MTI-nek adott interjúban megerősítette: valóban felmerült, hogy ha Gyurcsány Ferenc is rajta lesz a közös listán, akkor azon ő nem szerepel. "Ez elvi, politikai és nem személyes vita volt" - mondta. Az ellenzéki egyeztetésen azonban egyedül maradtak ezzel a véleményükkel. A DK érthetően ragaszkodott Gyurcsány szerepeltetéséhez, és ezt a szocialisták is elfogadhatónak tartották. Ezután számukra is világossá vált, hogy közös lista csak úgy jöhet létre, ha elfogadják a DK és az MSZP álláspontját. Ezért azt mondták: okos enged. 

Bajnai szerint a megállapodás miatt rövid távon csökkenhet az Együtt-PM népszerűsége, hiszen az egyezség óhatatlanul önálló arcélük egy részének átmeneti feladásával jár. Szerinte azonban ez is része annak az áldozatnak, amit a kormányváltásért meg kell hozniuk. Bajnai továbbra is úgy gondolja, hogy az országnak a 2009-2010-es kormányzáshoz hasonló kormányzati teljesítményre van szüksége.

Gyurcsány: Nincsenek sérelmek

Gyurcsány Ferenc is azt mondta az MTI-nek, hogy valóban fennállt annak a veszélye, hogy ha az Együtt-PM nem fogadja el az ellenzéki pártok megállapodását, akkor a választási szövetség kimaradt volna az együttműködésből.Nincsenek sérelmek, érett, felnőtt politikusok vannak, akik lezárták a vitáikat, megállapodtak, és nem a megállapodáshoz vezető út izgatja őket, hanem a megállapodás által teremtett lehetőség - felelte arra a kérdésre, hogy miként tudnak együtt dolgozni szövetségeseikkel. Korábban nemcsak az Együtt-PM tagjai, de saját volt párttársai is kritizálták. Az MSZP-s Szanyi Tibor például "mentálisan zakkant bolsi milliárdosként" jellemezte.

A Magyar Nemzet azt írja: szerdán megtartotta első ülését az az öttagú testület, amely a közös listát állító baloldali pártok kampánystratégiáit igyekszik összehangolni. A stábban az MSZP-t Molnár Zsolt, az Együtt 2014-et Szigetvári Viktor, a Demokratikus Koalíciót (DK) Molnár Csaba, a Liberálisokat Boruzs András, a PM-et pedig Karácsony Gergely képviselte. A résztvevők elismerték: nem lesz könnyű feladat az öt szervezetnek egységes arculatot adni, főként hogy közben a felek sajátosságait is meg kell jeleníteni.

Szigetvári a várható stratégiáról annyit elmondott, hogy az új szabályozás miatt elsősorban az utcára, a közterületekre, az ajtótól ajtóig való munkára koncentrálnak majd. A szocialisták kampányfőnöke, Molnár Zsolt szerint a közös kampányban „nyilvánvalóan” megjelennek majd Ron Werber, az MSZP és Mesterházy Attila tanácsadójának javaslatai is. A közös kampány idején várhatóan ötpárti rendezvényeket is tartanak majd.