Nem tesztelték rendesen az új e-naplót

2014.01.17. 10:10

Ez a képernyő fogadott sok tanárt, aki a félév lezárásakor be akart jelentkezni a Magiszter e-napló rendszerbe:

unnamed

Pont félévzáráskor

Tegnapig bírta az új rendszer, a Magiszter, azóta lényegében használhatatlan, egy csomó hiba most derül ki, tegnap fél napig be sem lehetett lépni. Nem volt felkészülve a rendszer, hogy minden iskola egyszerre elkezdi használni.

– mondta egy tanár az Indexnek, aki szerint szerdán egyáltalán nem lehetett belépni. 

Csütörtökön már sikerült, de ekkor kiderült, hogy rengeteg zavaró hiba van az új rendszerben:

Sok funkciót nem tud, amik a korábbi rendszerekben megoldtak (statisztikák, dicséretadás), és nagyon kellemetlen, hogy ezek pont a félévzáráskor derülnek ki. Szóval összességében csak a szokásos magyar informatikai valóság: nem a valós használati igényekre szabott, tesztelt és újragondolt felhasználói felület, és nem elegendő tesztelés.

„Sajnos még nem generáltak összesítőt, copy-paste-tel kell osztálystatisztikát csinálni, ez nem túl jó. Van egy-két dolog, pl ofőként hiányzásigazolás, amit túl sok lépésben kell megcsinálni, egyszerűsíthetnék” – nyilatkozta egy másik tanár, és mások is panaszkodtak arra, hogy gyerekenként és osztályzatonként külön kell jegyeket beírni, tehát egy gyereknek nem lehet egyszerre több jegyet beírni, ami „pont azoknak a pedagógusoknak nem kedvez, akik heti több jegyet adnak.”

Hibásan jöttek át

Az adatok átmentése a régi rendszerből szintén nehézkes volt: „A csoportnévsorok és az osztályzatok is sokszor hibásan jöttek át. A jegyek súlyozása, típusa eltűnt, és nem is jött át minden. Erre ugyan kiadtak egy javítást, de addigra már rég használtuk a rendszert, tehát csak több kárt okozott volna a dolog, ami azt mutatja, hogy nem tesztelték rendesen.″

Egy forrásunk szerint kapnak segítséget a megoldáshoz, de nagyon zavaró, hogy pont most kell ezzel bíbelődni: „Amúgy tényleg lelkiismeretesnek tűnik a support és a fejlesztés, de nem most kéne dolgozniuk azokon a problémákon, amin most dolgoznak, tűzoltásszerűen.″

„Sajnos az az érzésem, hogy a Magisztert most kezdik majd alkalmassá tenni a használatra, együttműködve az első próbálkozókkal” – írta egy levelezőlistán egy másik tanár. A problémákat más pedagógusok is megerősítették.

Korábban írtunk arról, hogy váratlanul érte a tanárokat, hogy pont félévzáráskor (és nem például két tanév között) kell átállni az új rendszerre, melynek beszerzése körül is több ellentmondás merült fel. Akkor azt mondták a tanárok, hogy tartanak a váltás következményeitől: mivel január 17-e az első félév vége, amikor flottul működő adminisztrációs rendszerre van szükség – mondta Ferencz Gábor, az ELTE Trefort Ágoston Gyakorlóiskola igazgatóhelyettese.

Ez egy komolytalan ország, ez Idiotisztán, itt ki lehet jelenteni, hogy az egyetlen iskolafenntartó megveszi a jogokat minden iskolának egy (korszerűnek mondott, nem tudom megítélni) iskolai adminisztrációs program használatára majd -- azt nem teszi kötelezővé, sőt időben nem is bocsájtja rendelkezésre, illetve az addig állami azaz közpénzből finanszírozott egyéb programokról való adatvesztés-mentes átállást a tanév kellős közepén, félévváltás során oldatja meg a technikaiakkal.

írta egy blogger az átállásról.

De volt, aki szerint az előző rendszer sem volt tökéletes: „Sok minden tök jó, például ha a gyerekek belép, látja a házit, feltölthetek nekik anyagokat. Nem rosszabb, mint az előző rendszer, annak is voltak hibái” – nyilatkozta az Indexnek egy tanár.

Educatio: legmodernebb

A problémákról az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft.-t is megkérdeztük, kérdéseinkre sajtóközleményben válaszoltak, mely szerint napi több tízezer jegyet töltenek fel a rendszerbe, és a kimaradás ideiglenes volt:

A héten megkezdődött a félévzárás a Magiszter rendszerben, ami a vártnak megfelelően kiemelt adatforgalmat jelentett, erre azonban üzemeltetési és támogatási oldalról is felkészült az Educatio. Az ügyfélszolgálat meghosszabbított nyitva tartással, reggel 8-tól este 20 óráig fogadja a kérdéseket.

Január 15-én, szerdán, 15 óra után összesen 20 intézmény jelezte az ügyfélszolgálaton, hogy időtúllépés miatt nem tudtak belépni a rendszerbe. A hibát az informatikusok kivizsgálták és javították, ennek kapcsán délután 18:30 és 18:45 között a rendszer leállítására és újraindítására volt szükség. Ezt követően ismét elérhető vált a Magiszter, amelyben jelen pillanatban is több száz intézmény dolgozik egyszerre.

A közlemény szerint a Magiszterrel „az intézmények így az egyik legmodernebb szoftver technológiákra épülő, internet alapú rendszerben láthatják el a tanügy-igazgatási feladataikat. Az alkalmazás tartalmaz egy elektronikus naplót is, amely a papír alapú nyomtatványokkal (haladási napló, értékelő napló, félévi értesítő stb.) teljes mértékben megegyező elektronikus dokumentumokat állít elő. Az elektronikus napló egyedileg paraméterezhető, azaz minden intézmény saját igénye szerint testre szabhatja.″

Így például az adatok áttöltése sem bonyolult: „Társaságunk azoknál az intézményeknél, ahol erre igény van a korábban normatív támogatás keretében finanszírozott, akkreditált rendszerekből való zökkenőmentes adatáttöltést támogatja. A migrációban együttműködő szolgáltatók rendszereit használó intézmények egyszerűen, a saját rendszerükben egy exportálás, majd a „Magiszter.net” rendszerben egy importálás segítségével el tudják végezni az adatok áttöltését” – írják.