Pénteken eldől, milyen lesz a megszállási emlékmű

2014.01.17. 14:24
A Szabadság téren, a szovjet emlékművel átellenben állíttat új szobrot az 1944-es német megszállás áldozatainak a kormány. Az új emlékmű kivitelezése kiemelt állami beruházási státust kapott. Rogán Antal szerint nem Tigris tank áll majd a talapzaton.

Az V. kerületi önkormányzat tagjai még a hétvégén megismerkedhetnek a Szabadság térre tervezett új emlékmű terveivel. Az 1944-es német megszállás 70. évfordulójára készülő szoborra kiírt közbeszerzési pályázat január 17-én, pénteken zárul.

A pályázat részleteiről megkérdeztük a Fürjes Balázs által vezetett budapesti nagyberuházások kormánybiztosságát, de egyelőre nem kaptunk választ.

A nyertes pályázatról, sőt a benyújtott pályamunkákról eddig nem szivárogtak ki biztos információk, de a kormány terve máris vihart kavart azzal, hogy a 1944. március 19-i eseményekre fókuszál. A Cink.hu Nyáry Krisztián történész alapján azt írta: taxis körökben terjedő pletyka, hogy a térre kerülő szobor egy falon áttörő német Tigris tank lesz majd.

Az érintett V. kerület polgármestere, Rogán Antal az Indexnek azt mondta, ő nem hallott Tigris tankról, hiszen a pályázat még zárult le.

Támogatja viszont az emlékmű alapgondolatát, hiszen a szobor – a félreértésekkel szemben – a német megszállás „minden áldozatának” állít majd emléket. A 70 évvel ezelőtti események következtében Magyarország szuverenitása elveszett, amit csak a háború utáni választás nyomán megalakult kormány állított vissza – mondta a Belváros polgármestere. A megszállásnak rengeteg áldozata volt: a holokausztban elpusztult zsidók tízezrei és más elhurcolt, kivégzett emberek. Természetszerűleg Magyarország sem mentesíthető a felelősség alól, de Rogán szerint az állam cselekvőképessége a megszállás, többek között a kormánytagok jelentős részének letartóztatása miatt leszűkült.

Az Index információi szerint az emlékmű a Szabadság tér déli felén kapna helyet, így gyakorlatilag térben és jelképileg is opponálná az északi rész közepén álló szovjet emlékművet.