4,4 erősségű földrengés Észak-Magyarországon

2014.01.19. 03:28 Módosítva: 2014.01.19. 08:10

4,4-es erősségű földrengés volt Budapesttől észak-keletre hajnali fél háromkor. A rengés híre hamar elterjedt a Facebookon és más közösségi site-okon. Az Index Facebook-oldalának olvasói szerint még Vácon is érezni lehetett a rengéseket.

A földrengést a Magyar Tudományos Akadémia Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatóriuma is észlelte, az ellenőrzött adatok szerint egymás után két földmozgás is volt. Fél három után 4 perccel egy a Richter-skála szerinti 4,4-es erősségű földmozgást érzékeltek, 12 perccel később pedig egy 3,3-es erősségű utórezgést. A földmozgások epicentruma mindkét esetben Cserhátsurány külterületein volt.


View Larger Map

Az első rengést követően kisebb károkat jeleztek Balassagyarmatról, Borsosberényből, Cserhátsurányból, Érsekvadkertről, Magyarnándorról, Tahitótfaluról és Vácról, de személyi sérülésekről, épületkárokról egyelőre nincs hír. A térségben legutóbb tavaly június 5-én volt jelentősebb, 4,2-es magnitúdójú rengés Érsekvadkert közelében.

A rengés méretéből adódóan a következő hónapokban utórengésekre lehet számítani az epicentrum környezetében, ezek helye és mérete azonban nem jósolható meg. A hasonló méretű érsekvadkerti földrengést a szeizmológiai intézet adatai szerint három érezhető utórengés követte, amelyek közül a legnagyobb magnitúdója elérte a 3,6-os értéket.

A rengést még Budapesten is érezték. "Tízemeletes panel tetején lakom, általában megérezzük az ilyen erősségű földrengéseket, ha Magyarországon történnek" – írja kollégánk. "A 2011-es rengéskor nálunk még könyvek is potyogtak a polcokról. Most ilyen nem történt, csak úgy éreztük, mintha valaki szelíden meghimbálta volna alattunk az ágyat. Tárgyak nem koccantak össze, a panel szépen kilengte a földrengést." Egyébként ha egy erősebb földrengés történne Budapesten – ami földrajzi adottságaink miatt igen-igen valószínűtlen –, a belvárosi bérházak előbb dőlnének, mint a panelek.

 

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport