Jobbik: választási csalás Nagykátán

2014.01.19. 21:03 Módosítva: 2014.01.19. 21:48

A Jobbik gyanúja szerint a szocialisták és egy helyi független jelölt is autóval szállítottak szavazókat az időközi szavazásra Nagykátán - közölte az ellenzéki párt Pest megyei alelnöke vasárnap este, közvetlenül az urnazárás után - írja az MTI. A történteket jelezték a rendőrségnek.

A Kántor Györgyre, az MSZP-Együtt jelöltjére vonatkozó panasznak a Helyi Választási Bizottság (HVB) helyt adott. A Csubra András független jelöltre vonatkozó kifogást a testület elutasította. 

Mivel az időközi választást egy harmadik személy nyerte, a Jobbik kifogása tulajdonképpen okafogyottá vált - magyarázta a HVB elnöke, a település jegyzője.

A jobbikos Csanádi Gábor Ferenc azt mondta: a nap folyamán a Jobbik delegáltjának feltűnt, hogy egy személyautó több fordulóval szavazókat szállít Nagykátán az időközi önkormányzati képviselő-választás helyszínére. A párt úgy tudja, a jármű az MSZP helyi elnökének tulajdona.

A 31,4 százalékos részvétellel lebonyolított választáson a hét induló közül a független Gyüre Pál kapta a legtöbb, 124 voksot kapott, így ő foglalhatja el a helyi képviselő-testületben haláleset miatt megüresedett helyet.

A Jobbik jelöltjére, Fülöp Bélánéra 61-en szavaztak, ami a negyedik helyhez volt elég. Az ötödik Csubra András független jelölt lett (35 voks), a hatodik helyet Rusz József, az Emberbarát Városért Társaság jelöltje szerezte meg (32 szavazat), a hetedik helyre Szalay Sándor Géza került (5 voks).