Ivó, Milán
EUR 385,33 Ft
USD 364,10 Ft
5 °C
26 °C

Holokauszttagadás miatt jelentette fel a DK a Veritas főigazgatóját

2014.01.20. 15:11 Módosítva: 2014.01.20. 15:12

Nemzetiszocialista vagy kommunista rendszerek bűneinek nyilvános tagadása miatt feljelentést tett Szakály Sándor, a Veritas Történetkutató Intézet főigazgatója ellen a Demokratikus Koalíció (DK) országgyűlési képviselője, Oláh Lajos – közölte az MTI.

Idegenrendészeti eljárás

A DK szerint Szakály Sándor történész annak a véleményének adott hangot, hogy a második világháborúban Magyarországról történt első, 1941-ben Kamenyec-Podolszkba irányuló deportálás idegenrendészeti eljárásnak tekinthető, mert azokat toloncolták ki, akik nem rendelkeztek magyar állampolgársággal.

Kamenyec-Podolszkban az SS tagjai a kitoloncolt zsidókat legyilkolták, ez tehát egyértelműen olyan népirtásnak minősül, amelyet nemzetiszocialista rendszer követett el – közölte a DK. Az eljáró magyar hatóságok tagjai ezzel elkövették a népirtás bűncselekményét, de legalábbis ahhoz bűnsegédletet nyújtottak – olvasható a párt közleményében.

A DK szerint a népirtás, illetve az ahhoz nyújtott bűnsegédlet „idegenrendészeti intézkedésnek” tekintése a népirtás jelentéktelen színben feltüntetését, igazolását jelenti, az interjú pedig nagy nyilvánosság előtti elkövetésnek minősül. Ezt a büntető törvénykönyv bűntettnek minősíti, és három évig terjedő szabadságvesztéssel rendeli büntetni – közölték.

Bocsánatot kért

Korábban a DK és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége is Szakály Sándor lemondását, illetve kinevezésének visszavonását követelte. Szakály Sándor vasárnap, az ATV Szabad szemmel című műsorában megkövette azokat, akiket megsértett nyilatkozatával, és közölte: lehet, hogy tévedett.

A nemrég megalakult Veritas Történetkutató Intézet februártól kezdi meg működését. Az intézmény három kutatócsoportba szervezve foglalkozik az 1867 és 1990 közötti időszak történetével.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Biztosítás