Kamarai elnököt neveztek ki Corvinus "pénzemberévé"

2014.01.21. 15:39
Pályázatot írtak ki a Corvinus Egyetem gazdasági főigazgatói posztjára, de amíg nincs meg az új vezető, addig Varga Mihály miniszter a Magyar Könyvvizsgáló Kamara elnökét, Lukács Jánost nevezte ki megbízott főigazgatónak - értesült az Index.

Lukács Jánost, a Magyar Könyvvizsgáló Kamara elnökét nevezte ki Varga Mihály nemzetgazdasági és Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter a Corvinus Egyetem megbízott gazdasági főigazgatójának - tudta meg az Index. Értesülésünket Lukács János is megerősítette.

A jogszabályok értelmében Lukácsnak az egyetemi megbizatása idejéig fel kell függesztenie kamarai munkáját, az ezzel kapcsolatos kérdésünkre azt válaszolta: erre az időre a kamarai feladatait az alelnök látja el.

Varga Mihály december 20-án rúgta ki Rózsás Pétert, akit korábban ugyancsak a minisztérium nevezett ki. A tárca nem indokolta a döntését, de abban szerepet játszhatott, hogy Rózsás és az egyetem rektora, Rostoványi Zsolt között rendszeresek voltak a konfliktusok. 

Rózsás szerint felelőtlen gazdálkodás folyt az egyetemen, sokaknak pedig nem tetszik – így például a HÖK-nek sem –, hogy ezt rendbe akarja tenni. "Amikor idejöttem, akkor 500 millió forint volt az egyetem bankszámláján, most viszont az évnek ugyanezen a napján, de egy esztendővel később már több mint kétmilliárd. Mindez a szigorú keretgazdálkodásnak köszönhető, amit bevezettem" - mondta egy interjúban az Indexnek. 

Ezzel szemben a rektor úgy látja, hogy éppen Rózsás tevékenysége veszélyezteti az egyetemet, és lehetetleníti el a napi működését. Az egyetem szenátusa október 22-i ülésén ezért ellenszavazat nélkül kezdeményezte a munkáltató jogkört gyakorló Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternél Rózsás megbízatásának azonnali hatályú visszavonását.