Ombudsmannal töröltetnék el a végtelenített előzetest

2014.01.21. 15:52

Ombudsmanhoz fordul az előzetes letartóztatás felső időkorlátját eltörlő jogszabály alkotmányellenessége miatt az Eötvös Károly Intézet és a Helsinki Bizottság. A két szervezet beadványában azt kéri Székely László ombudsmantól, hogy vigye az Alkotmánybíróság elé az ügyet, és kezdeményezze a tavaly novemberben elfogadott törvény megsemmisítését.

Az alkotmánybírósági felülvizsgálatra szerintük azért van szükség, mert az új szabályozás sérti az emberiesség elvét és a minden embert megillető személyi szabadsághoz való jogot, ráadásul a törvényalkotónak az emberi jogok eszméjétől idegen emberképéről is árulkodik.

Az új szabály értelmében az előzetes letartóztatás az egyébként irányadó három év elérése után sem szűnik meg akkor, ha a vádlottal szemben tizenöt évig terjedő vagy életfogytig tartó szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekmény miatt van folyamatban eljárás. Az Intézet szerint megfigyelhető az is, hogy a napi politikai igények alkotmánysértő jogot eredményeznek, ebben az ügyben például a gyors törvénymódosítás apropója az ároktői banda egyik tagjának szabadlábra helyezése volt.