A német követség sajnálkozik az emlékmű miatt

2014.01.22. 13:10 Módosítva: 2014.01.22. 13:30

A budapesti német nagykövetség szerint az emlékhelyekkel kapcsolatos felelősség a magyar kormányé, a követség ugyanakkor sajnálatosnak tartja, hogy a német megszállásnak a budapesti Szabadság térre tervezett emlékművével kapcsolatos döntést nagyon gyorsan és széles vita nélkül hozták meg.

Az emlékmű látványterve
Az emlékmű látványterve

A külképviselet közleményében kiemelik: Németország tisztában van a második világháború alatt elkövetett bűntettek miatti felelősségével, és vállalja is ezt a felelősséget, a Magyarországon történt bűntettek vonatkozásában is.

A magyarországi emlékhelyekkel kapcsolatos felelősséget alapvetően a magyar kormány viseli – mutattak rá. Úgy vélik, figyelembe véve a magyarországi holokauszt-emlékév már csaknem egy éve tartó, átfogó, nyilvános előkészületeit, amelyben részt vett Ausztria, Németország, Izrael és az Egyesült Államok nagykövete is, sajnálatos, hogy „az emlékművel kapcsolatos aktuális döntést nagyon gyorsan és széles vita nélkül hozták meg”.

A követség nem tért ki arra, hogy a tervezett emlékmű részeként a náci birodalmat az a sas jelképezi, amely ma is szerepel Németország címerében.

Az emlékművet a kormány gyorsított döntése mellett kritikusai elsősorban azért bírálják, mert Magyarországot a náci birodalom áldozataként tünteti fel. Ez – az egyébként az Alaptörvényben is megjelenő – történelemszemlélet élesen szembe megy a történettudomány bevett álláspontjával, mely szerint a magyar holokausztért a zsidók deportálásában készségesen segédkező magyar államigazgatás is felelős, a zsidó származású magyar állampolgárok elleni törvénytelenségek pedig évekkel az 1944. márciusi német megszállás előtt kezdődtek.

Szerdai rendkívüli testületi ülésén tulajdonosi hozzájárulást adott az V. kerületi önkormányzat az 1944-es német megszállás 70. évfordulójára készülő emlékműhöz. Az ülésen Rogán Antal (Fidesz-KDNP) polgármester elmondta: az emlékmű Magyarország szuverenitása megszűnésének pillanatát örökíti meg, és szövegében is egyértelműsíti, hogy minden meggyilkolt, elhurcolt, meggyalázott embernek emléket állít, a több százezer holokausztáldozatnak és a közel tízezer más áldozatnak is.  • Bérelnék
  • Bankszámla