Paks: valaki a kamarában nem mond igazat

2014.01.22. 17:29
Bár a Magyar Mérnöki Kamara vezetése azt állítja, hogy a paksi bővítésről kiadott állásfoglalásukat azután adták ki, hogy a testület alelnöki tanácsa azt jóváhagyta, egy az Index birtokába került levél ennek ellenkezőjéről árulkodik.

Az ügy előzménye, hogy a Cink megírta: a Magyar Villamos Művek számítógépén írták meg azt a nyilatkozatot, amely pár órával később a Magyar Mérnöki Kamara paksi bővítésről szóló állásfoglalásaként jelent meg a sajtóban. A hírblog azt állította, hogy az állásfoglalást - amely egyetért a paksi bővítéssel - Zarándy Pál, a kamara elnöki tanácsadója írta. A Cink szerint a nyilatkozat először az MTI-hez került, csak ezután jutott el a területi és tagozati elnökökhöz, illetve a választmányhoz. "Tehát lehetséges, hogy Zarándy egyedül fogalmazta a nyilatkozatot, amelyhez ilyen módon a beruházástól korántsem független, állami tulajdonban lévő MVM-nek is köze van" - írta a hírblog.

A kamara erre reagálva elhatárolódott és kiadott egy elhatárolódó közleményt:

A Magyar Mérnöki Kamara által 2014. január 15-én kiadott, az MTI-hez és a hazai írott és elektronikus sajtóhoz eljuttatott közlemény a megjelent téves sugalmazással szemben a Magyar Mérnöki Kamara álláspontja, amelyet a kamara energetikai szóvivője fogalmazott meg és érvényben lévő rendünk szerint a kamarai Alelnöki Tanács jóváhagyásával jegyzett.

Igen ám, de az Index birtokába került egy megyei kamarai elnök levele, amely szerint az alelnöki tanács január 15-i ülésének napirendjén nem volt téma a paksi bővítés és a napirenden kívül sem tárgyalták. A megyei kamarai vezető azután írta ezt, hogy több kamarai tag kérdőre vonta, hogy milyen kamarai fórumokon tárgyalták azt, ami alapján testületi állásfoglalás született, mivel annak szakmai előzményeiről nem tudnak. Többen kifogásolták az állásfoglalás megjelenésének időpontját is, amitől egy szakmai kérdés politikai színezetet kapott.

Kerestük Zamárdy Pált, mert szerettük volna megtudni, igaz-e, hogy az alelnöki tanács nem vitatta meg a kérdést, ám a szakember - arra hivatkozva, hogy éppen külföldön van - nem kívánt nyilatkozni. A Népszabadságnak egyébként korábban azt állította, az állásfoglalást valóban ő írta, de mielőtt a végleges szöveget kiküldték volna a sajtónak, a kamara alelnöki tanácsa és elnöke is jóváhagyta azt.