Paksért vonulhat a Békemenet

2014.01.23. 11:27

Bencsik András, a Demokrata főszerkesztője csütörtöki vezércikkében március 29-re hirdette meg a választásra hangoló Békemenetet. A kormány politikája melletti megmozdulásokért felelős Civil Összefogás Fórumának egyik alapembere még nem mondta biztosra a tüntetést, de a választások előtti szombatot "ideális időpontnak" tartja.

A kezdeményezést Bencsik azzal indokolta, hogy "a magyar politika egyensúlyozó képessége fontos a számunkra". És hogy ezúttal mit kell kiegyensúlyozni? A vezércikk alapján ez nem egyértelmű, de úgy tűnik, a Bencsiknek nem tetszik a paksi szerződés ellenzéki kritikája, és úgy általában a kormány oroszbarát politikájával szembeni kifogások. Ezek ugyanis megzavarják a "fékek és ellensúlyok" rendszerén alapuló magyar külpolitikát.

Az első Békemenetet 2012. október 23-án tartották, az erre az alkalomra alakult CÖF-ben Bencsiken kívül olyan jobboldali ikonok vállaltak szerepet, mint Széles Gábor, Bayer Zsolt és Csizmadia László. Legutóbb szintén október 23-án hívták utcára a kormánypártiakat, akkor a körúti sétát követően Orbán Viktor évértékelőjét hallgatták végig.