Hahó, tél, hát megjöttél?

2014.01.23. 11:18

Egy emberként bolydult fel Magyarország keleti fele szerda este, amikor a hosszú tavaszias hónapok után először rendesen havazni kezdett. Hullott a hó Nyíregyházán, a Hortobágyon, a Hajdúságon, és a mátraszentistváni sícentrum is ujjongva írta meg: megjött a tél.

Orrod fényesedik,
füled pirosodik,
és hogyha kiabálsz,
vatta bodorodik.

/Lackfi János - Tél/

De nem marad hó nélkül az ország nyugati fele sem: az Időkép legfrissebb előrejelzése szerint délnyugatról sűrű csapadékos felhők jönnek, amik várhatóan pénteken érik el az országot. Kezdetben a nyugati, északnyugati tájakon lesz hó, eső, havas eső, aztán már egyre nagyobb területen és egyre nagyobb valószínűséggel fog hó esni.

varho

A met.hu szerint Somogy megyében 24 óra alatt 20 centiméter hó esik majd. Narancssárga riasztást adtak ki péntekre havazás, hófúvás miatt még Zala és Baranya megyére is.

A havazás szombaton is folytatódni fog, néhány helyen viszont közben ónos esőre válthat át. Csütörtökön -2, 6, pénteken -1, +5, szombaton pedig -3, -1 fok várható.

A Belügyminisztériumtól még nem kaptunk sms-t, de a katasztrófavédelem már most figyelmeztetést adott ki: „pénteken, szombaton havazás éri el az országot, ezért fontos, hogy a télen szükséges óvintézkedéseket mindenki megtegye, különösen az, aki útra készül.”

Aki pedig annyira óvatos, hogy egész nap az irodában ül, annak ajánljuk minden idők legszebb hógifjét:

640.gif