no

Jó a hóhelyzet, pihenhet a hadsereg

2014.01.25. 17:48

Nem kell a hóhelyzet miatt tovább készenlétben tartani a Magyar Honvédséget, miután a pénteki havazás után mára enyhült az időjárás – derült ki a Honvédelmi Minisztérium (HM) MTI-nek küldött közleményéből.

Így a Somogy megyére és Kelet-Magyarországra biztosított erők és eszközök készenlétét délután 4 órakor, a Dunántúlra biztosított további erők és eszközök készenlétét már egy órakor megszüntette a Magyar Honvédség. Ezután a HM-ben működő Katasztrófavédelmi Operatív Törzs (KOT) és a székesfehérvári MH Összhaderőnemi Parancsnokságon működő Központi Operatív Csoport is befejezte tevékenységét.

A készültség csütörtök délutáni elrendelése után a Magyar Honvédség négy alakulatánál állítottak fel téli veszélyhelyzetet felszámoló munkacsoportokat, amelyek a Dunántúlon, különös tekintettel Somogy, Zala és Baranya megye területén, valamint a keleti országrészben álltak készen a szükséges beavatkozásokra. Pénteken Somogy, Zala és Baranya bizonyos térségeiben, másodfokú, narancssárga riasztás volt érvényben. Mára ez mindenütt a legenyhébb, citromsárga fokozatra szelídült.

A katonák öt munkacsoportban terepjáró tehergépjárművekkel és lánctalpas eszközökkel álltak készen, hogy kérés esetén a bajba jutottak segítségére siessenek. Az időjárási helyzet változásának függvényében a Magyar Honvédség további erők és eszközök bevonására is felkészült. A katonák péntek délután és szombat hajnal között több autóbuszt és kamiont kimentettek a hó fogságából.