Paks lesz Mesterházy fegyvere Orbán ellen

2014.01.25. 14:58 Módosítva: 2014.01.25. 15:13
Az MSZP hivatalosan is megszavazta Mesterházy Attila kormányfőjelöltségét. A Sportarénában ezután tartott politikai show inkább tűnt az MSZP kampánynyitójának, mint az ellenzéki Összefogás közös választási rendezvényének. Főként a tömeg érzelmeire akartak hatni, Mesterházy Attiláról kiderült, hogy tud sírni. Orbán kihívója nagyon hosszan ostorozta az elmúlt négy év kormányzását, de konkrét ígéret alig hangzott el. A korrupciógyanús ügyekben az ellenzék jogállami elszámoltatást ígér.

Az MSZP szombat reggelre rendkívüli kongresszust hívott össze, hogy megerősítse a Gyurcsány Ferenccel és a liberálisokkal kiszélesített ellenzéki összefogást. Ahogy várható volt, a titkos szavazáson 99,7 százalékkal támogatták, hogy Mesterházy Attila legyen a miniszterelnök-jelölt.

Itt olvashatja percről-percre tudósításunkat>>>

Gyurcsány vajon hoz vagy visz?

A kongresszusra érkezőket az Index arról kérdezte, hogy Gyurcsány Ferenc bevonása az ellenzéki összefogásba vajon szavazatokat hoz-e vagy inkább visz. Szanyi Tibor erre nem adott egyértelmű választ. Szerint a DK csatlakozásának az MSZP stabilizálásában fontos szerepe van, de sohasem derül ki, hány szavazót fordít el tőlük.

Szanyi: Gyurcsányt is meg lehet szokni

Az MSZP szombat délre látványos politikai show-t és kampánynyitót hirdetett. A műsorvezető szerint a csarnok teljesen megtelt, ami 13 ezer embert jelent. A program Mesterházy Attila és felesége látványos bevonulásával kezdődött. A közös miniszterelnök-jelöltet Gyurcsány Ferenc, Bajnai Gordon, Szabó Tímea és Fodor Gábor kísérte, akik a közös ellenzéki lista elején kaptak helyet.

MSZP-s kampánynyitó?

A nagy rendezvény egyben kampánynyitó is volt. Ugyan a szövetségre lépő ellenzéki pártok korábban bejelentették, hogy közös kampányt folytatnak, de ez a rendezvény nagyon erősen csak egy MSZP-s kampánynyitónak tűnt. 

Mesterházy beszédét közvetlen hangú, beszélgetős politikai talkshow-val vezették fel. Harangozó Tamás és Lukács Zoltán éhező gyerekekkel, a Fidesz által elszabadított gyűlölettel, kórházak helyett stadionokra költött százmilliókkal, szétvert közoktatással, maffiaszerűen szerveződő családok képével hangolta a közönséget. Nagy népszerűségnek örvendtek a Paksra és az Oroszországgal kötött megállapodásra utaló kijelentések is.

Az érzelmekre mentek rá

Horváth Csaba ezután a budapestieket akarta megszólítani kemény szlogenekkel: "a Fidesz kezében már ott a láncfűrész, hogy kivágja a Liget fáit", romlik a közbiztonság. Ezután Zoran Milanović, horvát miniszterelnök biztosította támogatásáról Mesterházy Attilát, majd Botka László, Szeged sikeres polgármestere köszöntötte őt. 

Mesterházy Attilát ezután egy érzelmes zenével aláfestett, profi életrajzi kisfilmmel mutatták be. A film egy pontján Mesterházy Attila apja és maga Mesterházy is elsírta magát. A filmből megtudhattuk, hogy csecsemőként csak 50 százalék esélye volt arra, hogy életben maradjon, már iskoláskorában túlságosan fejlett volt az igazságérzete, és azt is, hogy feleségével, akit 17 éves korában ismert meg, most is nagyon erős és harmonikus a kapcsolatuk.

Mesterházy: Orbán menni fog

Orbán Viktornak mennie kell, és Orbán Viktor menni fog, kezdte beszédét Mesterházy. A hosszú, közel egyórás beszéd nagy része az Orbán-kormány főbűneiről szólt. Mesterházy hosszan beszélt a fideszes mutyikról, a trafikokról, az ismerősöknek, köztük Mészáros Lőrincnek kiosztott földekről, a Közgép megbízásairól.

Paks példáján érzékeltette, hogy az Orbán-rendszer "demokratikusan vállalhatatlan, gazdaságilag felelőtlen, társadalmilag pedig káros". Egy 3000 milliárdos projektről egy ember döntött, és miközben az IMF-hitelt elutasítottuk, Oroszországtól akkora hitelt veszünk fel, hogy azt még az unokáink is fizetni fogják.

Hajrá, kormányváltás!

Már a bevezető blokkban látható volt, de Mesterházy beszéde csak megerősítette, hogy az Összefogás a Fidesz szlogenjeinek visszájára fordítására is építi kampányát. Több felszólaló például a "Hajrá, MSZP! Hajrá, Összefogás! Hajrá, kormányváltás!" kiáltással köszönt el. Többször elhangzott, hogy "Nem leszünk gyarmat", amit Mesterházy azzal egészített ki, hogy kivéve az oroszoké, és Bolseviktornak is nevezte Orbánt.

Az egész beszéd inkább csak helyzetértékelés volt, nagyon kevés konkrétnak tekinthető ígéret hangzott el:

  • A korrupciógyanús ügyekben jogállami igazságtétel lesz
  • Beteljesítjük a rendszerváltás álmát, amely arról szól, hogy mindenki jobban éljen
  • Nullára csökkentjük a gyermekéhezést!
  • A szegény ember jusson feljebb!
  • Mindenkinek legyen fedél a feje felett
  • Visszaállítjuk a jogállamot
  • Lesz újra független közmédia
  • Visszaállítjuk a Kúria függetlenségét
  • Arra fogunk törekedni, hogy akik nem ránk szavaznak, ők is békében és félelem nélkül élhessenek.