Koronavírus adatok

2021. dec. 02.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ferenc, Olívia
2 °C
5 °C

Terepjáróval vezették a tüntető diákokat

2014.01.25. 18:17
Több száz tüntető követelte a Szabadság téren a szabad oktatást délután a Szabad Oktatásért nevű demonstráción, amit néhány középiskolás diák szervezett.

Pár száz – a szervezők szerint több mint ezer – tüntető gyűlt össze délután a budapesti Szabadság téren a Szabad oktatásért nevű demonstráción, hogy a közoktatás átalakítása ellen tiltakozzon. A tüntetők a Szabadság térről a Szalay utcába vonultak az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) elé, ahol több beszédet tartottak a szervezők. A tüntetést pártsemlegesnek tervezték, legalábbis a facebookon meghirdetett program szerint.

A tüntetésen több civil szervezet is részt vett, többek között a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, a Hallgatói Hálózat, Oktatói Hálózat, a Középiskolai Hálózat és a Közdemosz. A tüntetők „Szabad ország, szabad oktatás", „Az oktatás nem játék, nem, nem, nem" jelszavakat skandálva átvonultak a Szabadság térről a Bazilika melletti Szent István térre, ahol a menetet vezető terepjáróról egy középiskolás diák hozzájuk intézet levelét olvasták fel.

A tüntetők azt követelték, hogy a szamkai szervezeteket vonják be a döntéshozatalba, emellett kiálltak a központosított tankönyvellátás megszüntetéséért. A demonstráción követelték az oktatási kormányzattól hogy csökkentse a pedagógusok megnövekedett munkaterhét,  szüntesse a meg a kötelező hit- és erkölcstan oktatást.

A Szent István téren fáklyákat osztottak a tüntetők, majd a Bajcsy-Zsilinszky utcán keresztül a Szalay utcában lévő EMMI épülete elé vonultak. „Rózsicsökkentést!, és „Hoffman Rózsa, gyere ki a hóra" jelszavakat skandáltak. Az EMMI előtt felállított színpadon beszédet mondott Miklósi László, a Történelemtanárok Egyletének vezetője, valamint több középiskolás diák.

Miklósi arra szólította fel a tüntetőket, hogy bojkotálják az újonnan felálló Nemzeti Pedagóduskar mukáját, valamint azt is mondta, hogy a pedagógusok ne vegyenek részt semmilyen felülről irányított szerv munkájában. A következő felszólaló Mendrey László – a PDSZ elnöke – volt, aki az összes eddigi átalakítás ellen agitálta az összegyűlt tömeget. Többek között kifogásolta a központosított tankönyvosztást, a pedagóguskart, valamint a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ munkáját.

Még a Szabadság téren a tüntetők között feltűnt Rózsa Milán, az Együtt-PM aktivistája, aki később jól látható módon irányította a tömeget a menet elején, valamint több másik együttös aktivistával a Szent István téren osztotta a fáklyát.

Az Index kérdésére Rózsa Milán azt mondta, hogy az Együtt-PM hivatalosan nem vesz részt a demonstráción, hanem ő csak magánemberként segít a középiskolás szervezőknek.

A tüntetés a Szalay utcában ért végett három középiskolás beszédével. Az iskolás diákok a tüntetés végén megkérték a tömeget, hogy békésen távozzanak a helyszínről, valamint megemlítették, hogy a Toldi moziban este egy beszélgetést tartanak a mai nap eseményeiről, és arra bárki eljöhet.