Nem használhatja az egyik túlélő nevét a Holokauszt Emlékközpont

2014.01.26. 09:44

Randolph L. Braham holokausztkutató visszaadja a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjét, és azt mondja, hétfőtől nem viselheti a nevét a róla elnevezett Braham Téka a budapesti Holokauszt Emlékközpontban.

Randolph L. Braham Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjével 2011. októberében
Randolph L. Braham Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjével 2011. októberében
Fotó: Rév Gábor / kormány.hu

Azért döntött így, mert szerinte Magyarországon az elmúlt néhány évben folyamatos történelemhamisítás folyt, amelynek célja a Horthy-korszak tisztára mosása. Ez az alkotmány módosításával kezdődött, ami törvényesítette a később elfogadott „baljós intézkedéseket”. Az utolsó csepp az a kormányzati döntés volt, hogy nemzeti emlékművet állítanak a német megszállásnak.

Szerinte az emlékmű

eltereli a figyelmet a Horthy-rendszernek a zsidóság megsemmisítésében játszott szerepéről, és összemossa a holokausztot a magyarságnak azzal a szenvedésével, amelyet a német megszállás okozott.

Braham azt írja, az utóbbi néhány év történetírása

mentesíteni próbálja Magyarországot annak az aktív szerepnek a felelőssége alól, amit közel 600 ezer zsidó hitű polgárának megsemmisítésében játszott.

Randolph L. Braham ezeket egy New York-i keltezésű, magyar nyelvű levélben jelentette be, amit a Holokauszt Emlékközpont vezetőinek és az MTI-nek is elküldött. A Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjét még 2011-ben kapta meg Schmitt Páltól.

Braham a City University of New York professzora, kutatási területe a magyar holokauszt. Bukarestben született 1922-ben, a második világháború alatt munkaszolgálatos volt, később pedig szovjet hadifogságba került. 1948 óta él az Amerikai Egyesült Államokban.