Szél Bernadett lenne a miniszterelnökjelölt

2014.01.26. 16:32

Schiffer András és Szél Bernadett, az LMP társelnökei egy sajtótájékoztatón mutatták be az LMP országos listáját egy budapesti hotelben, az Üllői úton, vasárnap délután. A listavezető Schiffer, miniszterelnök-jelölt nincs, mind a 106 egyéni körzetben indítanak jelölteket: gazdálkodókat, kétkezi munkásokat, zenészeket. A párt programját februárban mutatják be.

Schiffer elmondta, hogy a kongresszus még tart, de a harminc fős országos listáról már döntöttek. Miniszterelnök-jelöltet azonban nem neveztek meg, mert "ellenzéki szerepre készül a párt". De ha jelöltek volna, akkor Szél Bernadettet jelölték volna.

unnamed
Fotó: Index

A lista első helyén Schiffer, a másodikon Szél szerepel. A két társelnök egyéniben is indul majd, Schiffer András a budapesti 1. választókerületben, míg Szél Bernadett a Pest megyei 2. választókerületben, Budaörsön. Harmadik helyen Ikotity István, az LMP etikai bizottságának elnöke került.

A negyedik és ötödik helyen két olyan politikus szerepel, akik korábban is LMP-s politikusok voltak, de a párton belüli komoly feszültségek hatására elhagyták azt. Most, a 2014-es választásra visszatértek: Sallai Róbert Benedek, a párt egykori szóvivője, illetve Schmuck Erzsébet, az Ökopolisz, az LMP pártalapítványának társelnöke. Az lista első tíz helyén leginkább ismeretlen, vidéki települések önkormányzataiban dolgozó emberek kerültek.

Schiffer szerint van esélye a pártnak, hogy 10%-ot érjen el a választásokon, akár még akkora meglepetést is okozhatnak, hogy a listájuk 13. helye is befutó hely lehet. Ez egyébként Mile Lajos helye a listán. Schiffer elmondta, minden választókerületben állítanak jelöltet, a 106 egyéniből 24 női jelölt lesz, 28-an pedig olyanok, akik korábban valamilyen zöld mozgalomban aktívan tevékenykedtek.

A párt elnöke elmondta, hogy több művész is van a jelöltjeik között. A lista kilencedik helyén például Csarnó Ákos szerepel, aki a Kerekes Band brácsása, Hódmezővásárhelyen Nagy Bandó Andrást indítják, míg Szentendrén Kardos-Horváth Jánost, a Kaukázus zenekar frontemberét. Schiffer kiemelte, hogy emellett hat egyéni jelöltjük aktív gazda, kettő pedig kétkezi munkás. Szerinte nem az a lényeg, hogy ismert emberek szerepeljenek a listán, sokkal fontosabb, hogy hitelesek legyenek.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Bankszámla