Csaknem telt ház az éjjeli menhelyeken

2014.01.27. 21:42

A hideg idő beálltával országosan kilencven százalék körülire nőtt a hajléktalanok számára fenntartott éjjeli menedékhelyek kihasználtsága - hivatkozik a Menhely Alapítvány igazgatjára az MTI.

Aknai Zoltán adatai szerint a fővárosi éjjeli menedékhelyek kihasználtsága 90 százalékos, míg országos szinten 92 százalék. A mostani adatok megfelelnek az ilyenkor szokásosnak.

Ezek az adatok csak az éjjeli menedékhelyek kihasználtságára vonatkoznak, nem tartalmazzák az ettől eltérő szállástípusok - átmeneti szállók, rehabilitációs otthonok, bentlakásos intézmények adatait - mondta Aknai Zoltán.

Mint kiemelte, a hideg beálltával az emberek is jobban figyelnek az utcán élő emberekre, a hétvégén a szokásosnál jóval több hívás érkezett a diszpécserszolgálathoz. Szólt arról is, kiegészítve a folyamatosan működő úgynevezett krízisautó szolgáltatásait az Országos Mentőszolgálat üzembe állított egy autót, amely a hajléktalanok elhelyezésében segít.

Románné Bolba Márta józsefvárosi evangélikus lelkész hétfőn közleménye szerint a hideg miatt az ökumenikus imahetet követően a római katolikus, a református, az evangélikus, a baptista és az adventista felekezet összefogásával ideiglenes krízisszállás nyílik a VIII. kerületi Illés utcában.

Az intézménybe beköltöző húsz ember nem csak ellátást, azaz szállást és étkezést kap, hanem az önkéntes segítők különféle közösségi programokat is szerveznek számukra, "lelki segítséget, talán reményt is kapnak a befogadott emberek" - írta Románné.