Jönnek-mennek a paksi népszavazási kérdések

2014.01.27. 16:17

Hétfő délutáni ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) újabb pártokat – hivatalos néven: „jelölőszervezeteket” – vett nyilvántartásba. A beérkezés sorrendjében elbírált pártoknál a testület kizárólag formai szempontokat – a benyújtott iratokat és a bíróság általi igazolásokat – vett figyelembe. Az NVB döntése alapján a korábban már regisztráltakon túl a következő pártok is indulhatnak a választáson:

  • Közösség a Társadalmi Igazságosságért Néppárt;
  • Magyarországi Szociáldemokrata Párt (ez a Kapolyi-féle párt);
  • Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártja (ez pedig Árok Kornél pártja);
  • Magyar Nemzeti Rend Párt.

A „Megoldás: EGYIKSEM! Civilkontroll Párt” viszont a szabályokkal ellentétben emailben nyújtotta be a regisztrációs kérelmet, ezért formai hibára hivatkozva visszautasították a kérelmet. Az EGYIKSEM! később még offline is próbálkozhat.

Ezzel 27-re emelkedett a 2014-es választáson induló pártok száma, összesen nagyjából 34-re lehet majd számítani – több jelentéktelen szervezet mellett a váratlanul az Összefogásba került Fodor Gábor-féle Magyar Liberális Párt is hátravan még. Csak összehasonlításképp: 2010-ben 44 jelölőszervezetet vett nyilvántartásba az akkor még Országos (és nem Nemzeti) Választási Bizottság.

Az NVB két, a régi népszavazási törvény alapján benyújtott népszavazási kezdeményezés aláírásgyűjtő íveit is elbírálta. Mindkettőt Szepessy Zsolt monoki polgármester, a baloldali tömörüléssel névhasználati vitába keveredett Összefogás Párt elnöke adta be. Az első előírná a jelöltviták kötelező nyilvánosságát, a másik pedig a paksi bővítésre kérdezne rá. A bizottság mindkét ívet formai okokra hivatkozva – személyes adatok szerepeltek rajta – elutasította. Patyi András NVB-elnök meg is jegyezte, hogy Szepessy több tucat korábbi indítvány gazdájaként igazán tisztában lehetne a követelményekkel.

Végül a Nemzeti Választási Bizottság elfogadta, hogy egy meg nem nevezett magánszemély visszavonta négy, szintén Paksra vonatkozó népszavazási kérdését.