Máris új név után nézhetnek Mesterházyék

2014.01.27. 14:11 Módosítva: 2014.01.27. 14:11

Szepessy Zsolt monoki polgármester hosszú tiltakozó levelet juttatott el szerkesztőségünkbe, melyben tiltakozik az ellen, hogy a baloldali választási szövetség lenyúlta az ő 2009-ben alapított pártjától az „Összefogás” nevet. Az tény, hogy Mesterházyék múlt csütörtök óta valóban kvázihivatalos névként használják kampányanyagaikban az  "Összefogás" nevet, mint ahogy az is, hogy az ÖP-t szintén csütörtökön nyilvántartásba vette a Nemzeti Választási Bizottság. 

Az ÖP elnöke nyílt levelében arra kérte a „baloldali összeborulás” párjait, hogy

legyenek sportszerűek és keressenek maguknak olyan nevet, amivel nem tévesztik meg az Összefogás Párt szavazóit.

Az ÖP ugyanis „már hosszú ideje” készül, és mind a 106 egyéni választó körzetben van „kiváló felkészült képviselő jelöltjük”. Ők most mind nagyon felháborodtak azon, hogy a baloldal elbitorolta tőlük a nevüket. A „bűnös úton szerzett név”-vel az ÖP szerint a baloldal megtéveszti az ő választóit is, és így a párt szavazatokat veszthet.

Szepessy azt is felpanaszolja Mesterházyéknak, hogy a névazonosság miatt jelöltjeiket a baloldallal való összejátszással vádolják körzetükben. 

Mi Önökhöz képest kicsi, de becsületes párt vagyunk. Nem kívánunk idegen tollakkal és nevekkel ékeskedni, nagyon zavar és hazánk jövőjére nézve megrémít, hogy Önök erőfölényüket kihasználva egyszerűen átlépnek egy olyan párton mint a mienk. Ha kormányra készülve ezt merik tenni, el sem merem képzelni, hogy esetleg hatalomra kerülésük után mit fognak tenni a kisebbekkel, gyengébbekkel szemben.

A pártelnök egy olyan esetet is említ, amikor az E2014-hez tartozó Összefogás Bajáért nevű egyesület a helyi választási bizottságnál feljelentette őket, mert Baján kampányoltak. Ebből azt a következtetést vonja le, hogy a baloldalnak tudomása volt arról, hogy más is használja az „Összefogás” nevet.

Az ÖP bízik az Összefogás „gyors intézkedésében”, ellenkező esetben „minden rendelkezésre álló hazai és nemzetközi jogi lehetőséget” ki fog használni. Szepessy tüntetéseket is kilátásba helyezett. Az ÖP az ellen nem tiltakozott, hogy egy harmadik erő is használja az "Összefogás"-t: a szintén csütörtökön nyilvántartásba vett Megújult Magyarországi Roma Összefogás Párt (MMRÖP).

Hiába problémázik az Összefogás Párt, nem tilthatja meg, hogy az összefogás szót jelszóként, szimpla megnevezésként használjuk, mondta Molnár Zsolt, az MSZP kampányfőnöke az Indexnek. Molnár szerint a közös listát létrehozó pártok nem alapítottak egy új szervezetet, nem hoztak létre új pártot ezen a néven, ha ezt tették volna, abban az esetben lenne keresnivalója Szepessy pártjának. Az MSZP, az Együtt-PM és a DK együttműködése azonban „összefogásként” hivatalos papírokra nem fog felkerültni, így leginkább a választási plakátokon fogják nevezni magukat. A szavazócédulákon a pártok saját hivatalos megnevezésükkel szerepelnek majd a közös lista mellett.

Korábban Bajnai pártja már rákényszerült egy apró névmódosításra, miután kiderült, hogy a Schmuck Andor vezette Magyar Szociáldemokraták Pártja merő trollkodásból lefoglalta előlük az „Együtt 2014” nevet.