Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Barbara, Borbála
-6 °C
4 °C

Megzavarták a holokausztmegemlékezést

2014.01.27. 18:06 Módosítva: 2014.01.27. 18:43

A kormányellenes demonstrációkról is ismert, krétakörös Gulyás Márton programon kívül szólalt fel a holokauszt nemzetközi emléknapján - számolt be a Nol.hu. A Páva utcai rendezvényen arra kérte Rétvári Bence államtitkárt, a kormány ne állítsa fel a Szabadság téri német megszállási emlékművet.

A kormány képviseletében Rétvári Bence KDNP-s államtitkár mondott beszédet, ennek végén a közönség soraiból váratlanul előlépett Gulyás Márton, a Krétakör ügyvezetője. Felidézte, hogy neves történészek is tiltakoztak a Szabadság térre tervezett szobor ellen. Gulyás arra kérte az államtitkárt, ha a kormány komolyan gondolja, hogy a magyar államot felelősség terheli a holokausztért, akkor ennek megfelelően cselekedjen, és ne hozza létre a német megszállási emlékművet.

Az eseményen felolvasták Orbán Viktor miniszterelnök üzenetét is, amiben többek között az állt, hogy "nem tűrhetjük és nem is tűrjük, hogy bárkit etnikai vagy vallási hovatartozása okán megbélyegezzenek, megalázzanak vagy bántalmazzanak. Ezért hirdette meg a kormány a zéró tolerancia politikáját" - írta az MTI tudósítója.

Tavaly májusban az Ember tragédiájának balettváltozata végén a nézők egy csoportja bekiabálásokkal zavarta meg az ovációt. A tiltakozók vezetője Gulyás Márton volt, és azt követelték, hogy Markó adjon számot arról a130 millió forintról, amit tavaly kapott a Magyar Fesztivál Balett a rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló tartalékból.