A Kossuth tér építője nem érti, miért a Strabagé a szuperlézer

2014.01.29. 17:12

Az osztrák hátterű Strabag–Swietelsky-konzorcium lett a győztes az Extreme Light Infrastructure Attosecond Light Pulse Source (ELI-ALPS) kutatási nagyberendezésnek helyet adó szegedi kutatóközpont megépítésére kiírt közbeszerzési eljárásában.

Szerdán az Index számolt be elsőként arról, hogy megszületett a döntés a fél éve húzódó eljárásban.

A tender vesztese a szegedi központtal működő KÉSZ Csoport lett, miután lényegesen olcsóbb ajánlata ellenére kizárták a versenyből.

A döntéssel kapcsolatban szerda délután a KÉSZ közleményt tett közzé, amelyben azt írták: minden munkatársuk és a teljes menedzsment „értetlenül áll az események előtt”, nem értik, miért nyilvánította érvénytelenné az ajánlatkérő a beruházás szegedi helyszínétől néhány száz méterre székelő zrt. ajánlatát.

„Az eljárás elmúlt közel 120 napja során minden kiírásnak, követelménynek maradéktalanul megfeleltünk. Számos irreális hiánypótlási felhívásnak eleget téve, egyetlen versenytársunknál számszakilag is jóval kedvezőbb – több mint 300 millió forinttal – ajánlattal vártuk a döntést” – áll a közleményben. A bizakodás ellenére a döntéshozók indoklása a KÉSZ ajánlatának „megalapozatlanságát” hangsúlyozta.

A KÉSZ Csoport több mint 30 éves magyar építőipari vállalatcsoport. A cég építette többek között a SkyCourt-ot, a kecskeméti Mercedes gyárat, számos világhírű vállalat közép-európai épületet, legutóbb pedig a Kossuth tér átépítésére is ők kaptak megrendelést. „A tények ismeretében a KÉSZ Csoport sem szakmailag, sem pedig etikailag nem tudja elfogadni a született döntést. Továbbra is szeretnénk hinni, hogy a magyar cégek, ha előnyt nem is élveznek, de legalább hátrányt nem szenvednek a saját országukban” – írta Pintyőke Marcell, a KÉSZ Csoport kommunikációs és marketing igazgatója.