Már nem elég zsebkendőbe tüsszenteni

2014.01.29. 14:29
Jelenleg 10 500 regisztrált influenzás beteg van hazánkban. Ha eléri a 15 ezret, az ÁNTSZ járványt hirdet. Kampánnyal és fertőtlenítőszerekkel készül a MÁV, a Volánbusz és a Budapest Airport.

A tavalyi évhez hasonlóan ismét elindul az "Óvd, akit szeretsz, ne vidd haza az influenzát!" népegészségügyi kampány. A résztvevő tömegközlekedési vállalatok munkatársaikat ingyenes védőoltással, az utasokat pedig a fertőtlenítőszerek biztosításával akarják megóvni az influenzától.

A MÁV Start Zrt. azokon a járatain, amelyek 20 percnél több időt töltenek el az állomásokon, többször fertőtleníti kapaszkodófelületeit. A Budapest Airport pedig extra fertőtlenítőszerekkel biztosítja az influenza elleni prevenciót.

Kevés a védőoltást kérő 65 év feletti

Pusztai Zsófia, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) magyarországi irodavezetője szerda délelőtt elmondta, az influenza ellen továbbra is a védőoltás a leghatékonyabb eszköz. ­ A kockázatos csoportba tartozók rendelkezésére álló 1,3 millió oltást azonban igen kevesen igénylik. A 65 év felettiek mindössze 35 százaléka oltatja be magát.

Ingyenes védőoltást a 65 év felettiek mellett a krónikus betegségben szenvedők, a kisgyermekek, valamint a várandós kismamák igényelhetnek.

Az influenza tünetei

  • hidegrázás: az influenza első tünete
láz: 3-4 napig tartó magas láz
  • gyengeség, levertség: a betegség elején tapasztalható, 2-3 hétig is tarthat
  • izomfájdalom: influenza esetében az egyik leggyakoribb tünet
köhögés: a száraz köhögés jellemző
  • fejfájás: az influenza gyakori velejárója