Lázár 10 milliárdot ígért az önkormányzatoknak

2014.01.31. 17:59

Már 2014-ben támogatást kapnak fejlesztéseik megvalósításához azok az önkormányzatok, melyek az elmúlt években hitel nélkül gazdálkodtak – idézi az MTI Lázár Jánost, aki egy kiszombori lakossági fórumon, körülbelül 50 ember előtt beszélt erről.

Egy hónapon belül döntés születhet azoknak a településeknek a támogatásáról, amelyek önkormányzatai nem halmoztak föl adósságot, a kormány 10 milliárd forintot különített el erre a célra – mondta a Miniszterelnökséget vezető államtitkár a Csongrád megyei település művházában. A következő három évben összesen 50 milliárd forintot szánnak erre.

Egy Kiszombor nagyságú, négyezer lakosú községnek 400 millió forint fejlesztési támogatás juthat – közölte Lázár János. A politikus a lehetséges fejlesztések között említette az önkormányzati fenntartású intézmények energetikai korszerűsítését, a település elérhetőségét, illetve a foglalkoztatást, a település megtartóképességét javító beruházásokat.

A most kezdődő uniós költségvetési ciklus fejlesztési forrásaira már májusban, júniusban kiírják az első pályázatokat, így a települések nem várhatnak fejlesztési terveik elkészítésével az októberi önkormányzati választásokig.