Tibor
2 °C
8 °C

Újabb rendőröket gyanúsítanak a Vizoviczki-perben

2014.01.31. 16:31

Újabb cselekményekkel gyanúsította meg az ügyészség a Vizoviczki Lászlót és több magas beosztású rendőri vezetőt érintő korrupciós ügyben érintetteket. Ezek tárgya túlnyomórészt titoksértés: "a rendőr terheltek - jelentős bűnügyi érdekeket sértve - minősített adatokat tartalmazó rendőrségi iratokat tettek hozzáférhetővé V. L. számára" - közölte Nagy Andrea, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője pénteken az MTI-vel.

A március 13-áig meghosszabbított nyomozás során számos új gyanúsítottak hallgattak ki. Az ügyészség indítványozta a házi őrizetben lévők kényszerintézkedésének meghosszabbítását.

Jövő héten újabb három kihallgatást terveznek.

Rendőröket hallgattak ki 

Január 17-én újabb bűncselekményekkel - például korlátozott terjesztésű, bizalmas, valamint titkos minősítésű adattal, valamint személyes adattal visszaéléssel - gyanúsítottak meg két volt rendőr alezredest, G. I.-t és H. L.-t.

Január 23-án K. A. volt rendőr őrnagyot is újabb bűncselekmények - túlnyomórészt ugyancsak titoksértés, személyes adattak visszaélés, továbbá hivatalos személy által hivatali helyzetével visszaélve elkövetett vesztegetés - elkövetésével gyanúsították meg. Ugyanazon napon üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadása miatt gyanúsítottként hallgatták ki Gy. Z. volt rendőr őrnagyot.

Másnap újabb bűncselekmények, hivatali vesztegetés, titkos, valamint bizalmas minősítésű adattal visszaélés elkövetésével gyanúsították meg Vizoviczki Lászlót - derült ki a közleményből.

Valamennyi gyanúsított tagadta a terhére rótt bűncselekmény elkövetését, a gyanúsítással szemben pedig panaszt jelentettek be. G. I. és H. L. megtagadta a vallomástételt, a többiek érdemi védekezést terjesztettek elő.

A Vizoviczki László és társai elleni nyomozás a Nemzeti Védelmi Szolgálat titkos információgyűjtésen alapuló feljelentése után kezdődött 2012 februárjában, néhány hónappal később, májusban fogták el az első gyanúsítottakat, köztük rendőröket is.

Rendőri védelem

A gyanú szerint Vizoviczki Lászlónak több budapesti éjszakai szórakozóhelyen üzleti érdekeltsége volt. Neki dolgozott egy másik civil gyanúsított, V. István, akinek az volt a feladata, hogy ezek a szórakozóhelyek zavartalanul, nagy forgalommal, illegális rendőri védelem alatt működjenek, a konkurens szórakozóhelyeken viszont a rendőrök razziákat tartsanak. Az ügyben több akkori magas beosztású rendőrtiszt ellen is eljárás folyik.

Vizoviczki Lászlót 2013 májusában elengedték az előzetes letartóztatásból és házi őrizetbe helyezték.

A pestisracok.hu tavaly decemberben írt arról, hogy az ügyészségtől megkapták a Nemzeti Védelmi Szolgálat titkosszolgálati módszerekkel rögzített, a Vizoviczki-ügy korrupcióval gyanúsított főrendőreit leleplező videóját. Azt írták: a két tavalyi eseményt dokumentáló felvétel egyikén K. Tamás, a Budapesti Rendőr-főkapitányság volt főosztályvezetője arról biztosítja Vizoviczki László bizalmasát, V. Istvánt, hogy az általuk megbeszélt időpontban, három konkurens szórakozóhelyen tartandó rendőrségi razziát személyesen vezeti majd, és a vállalkozó birodalmának főhadiszállására, a Hajógyári-szigetre nem mennek ellenőrizni. A másik felvételen a Nemzeti Nyomozó Iroda egykori osztályvezetője, H. Lajos rendőrségi szolgálati autójában - miközben korrupciós pénzekről beszélnek - V. Istvántól átvesz egy csomagot, amelyben a portál szerint hét és félmillió forint volt.