Az ónos eső nem hagyja magát

2014.02.01. 10:18

Legmagasabb fokú, piros figyelmeztetést adott ki Vas, Zala és Somogy megyére a meteorológiai szolgálat ónos eső veszélye miatt. Ezeken a helyeken szombat éjfélig több órás, tartós ónos esőre lehet számítani, melynek mennyisége meghaladhatja az öt millimétert.

Az OMSZ veszélyjelzése szerint tizenkét megyére pedig - Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád, Fejér, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém, Zala és Pest - valamint a fővárosra másodfokú figyelmeztetést adtak ki az ónos eső miatt.

Békés, Győr-Moson-Sopron, Heves és Nógrád megyében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Délutánig a keleti területek kivételével elszórtan lehet számítani időszakos, általában gyenge ónos esőre vagy fagyott esőre. Várhatóan a délutáni, kora esti óráktól délnyugat, dél felől előbb a Dunántúl nyugati felén, később a Dunántúlon másutt is kiterjedt tartós ónos eső, fagyott eső várható.

Vasárnap reggelig a Dunántúlon, és főként annak a délnyugati felén kiterjedt jegesedést okozhat az ónos eső. Északon havazás is előfordulhat. A legalacsonyabb hőmérséklet általában -9 és -2 fok között alakul, északkeleten ennél hidegebb is lehet. A legmagasabb hőmérséklet nagyrészt -2 és +4 fok között várható.