Ónos eső: Mindenhol elmúlt a balesetveszély

2014.02.01. 18:28 Módosítva: 2014.02.02. 17:43

LEGFONTOSABB RÉSZLETEK:

  • Ónos eső esett szombattól az ország nagy részén
  • Volt masszív piros riasztás is
  • Már csak 6 megyében van elsőfokú riasztás.
  • Budapestre már semmilyen veszélyjelzés nincs..
  • A fokozott balesetveszély mindenhol elmúlt
  • Mindenhol feloldották a kamionstopot
  • A veszprémi állatkert lemondta a vasárnapi medveles nevű programot!
  • Az ónos esőben a sózás sem segít
  • Cikkünk folyamatosan frissül. 

Vasárnap délutánra javultak az útviszonyok, mindenhol feloldották a rendkívüli kamionstopot. A katasztrófavédelem közlése szerint mindenütt megszűnt az ónos eső miatti fokozott balesetveszély. Már csak négy nyugati megyében, Győr-Moson-Sopron, Vas, Veszprém és Zala megyében van érvényben elsőfokú veszélyjelzés. A csúszóssá vált utakon számos baleset történt, sokan kerültek kórházba kéz- vagy lábtöréssel.

Budapesten, és az ország középső és keleti felén visszavonták a riasztást. A pontos helyzetet itt követheti. 

Mi az az ónos eső?

Az ónos eső túlhűlt vízcseppekből álló csapadék, amely a talajra hullva azonnal megfagy, jégbevonatot képez.

Kialakulását az idézi elő, hogy a felső és alsó hideg légrétegek közé 0°C-nál magasabb hőmérsékletű légréteg szorul, és ilyenkor a felső rétegben keletkezett hó a középső rétegben esőcseppé olvad, majd az alsó fagyos légrétegben jégdaraként vagy ónos esőként érkezik a csapadék, attól függően, hogy a részecskéknek volt-e elég idejük jéggé fagyni. Az ónos eső a földet éréskor válik szilárd halmazállapotúvá, a halmazállapot-változást az ütközés indítja el, és igen gyorsan zajlik le.

Az ónos eső többnyire a nagy hidegek közeli megenyhülésének előjele. A Kárpát-medence kedvez az ónos eső kialakulásának.

 (Forrás: wikipedia)

A meteorológiai szolgálat vasárnap hajnali tájékoztatása szerint a Dunántúlon és a Duna-Tisza-közén további, változó intenzitású ónos eső várható, többfelé erős jegesedéssel. Az ónos esőt az északi tájakon néhol havazás, fagyott eső válthatja fel. Az ország középső részén a délelőtti órákig várhatóan megszűnik a csapadék, majd ezután a Dunántúlon is csökken a csapadék intenzitása. Legtovább a nyugati megyékben várható tartósabb ónos eső.

Már nincs elzárt település, de sok a járhatatlan út

A főutakon és autópályákon már hó- és jégmentes a burkolat, általában sónedvesek az utak. Baja környékén azonban a fő- és mellékutakon egyaránt havas, hóátfúvásos szakaszokra kell még számítani. A mellékutakon Sárvár, Vasvár, Zalaegerszeg, Tapolca körzetében jeges vagy jégbordás szakaszok még előfordulnak, Lenti, Szentlőrinc, Paks környékén pedig latyakos egy-egy útszakasz.

Az ónos eső miatt már nincsenek járhatatlan utak. Bács-Kiskun megyében azonban a továbbra is intenzív hófúvások miatt nem járható az 53-as főút tompai elkerülő szakasza, az 5501-es út 53-as főút és Csikéria közötti szakasza, valamint az 5504-es mellékút Mátételke és Bácsbokod közötti szakasza. Az 55-ös főúton Baja és Csávoly között csak egy sáv járható, a forgalom rendőri felvezetés mellett, konvojban haladhat.

Vasárnap délután 2 órára valamennyi megyében feloldották a 7,5 tonna feletti össztömegű járművekre szombaton kiadott közlekedési tilalmat is, így a továbbiakban csak a hétvégén szokásos korlátozásokat tartják fenn. Ugyanettől az időponttól a Győr-Moson-Sopron megyei határátkelőkön is beléphetnek az országba a kamionok.

A hétvégi ónos esőzés miatt csúszóssá vált utakon számos közlekedési és gyalogosbaleset történt. Az Országos Mentőszolgálatot több száz gyalogost vitt kórházba. Az ország déli és nyugati területein lévő fekvőbeteg-ellátó intézményekből a szokásosnál nagyobb forgalmat jeleztek a fenntartó Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézetnek (GYEMSZI) is.

Voltak elzárt települések is, de vasárnap reggelre mindenhol kiszabadult a lakosság. Baranyában 4 település - Kővágószőlős, Cserkút, Bakonya és Kővágótöttös - nem volt megközelíthető autóval. Bács-Kiskun megye déli részén a hófúvások okoztak továbbra is gondot.

 Visszatekintés az ólmos hétvégére

Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap hajnalban informálódott a Belügyminisztériumban az időjárásról és a közlekedésről. Azt mondta, hétfőre állhat helyre a rend a nyugati megyékben. Nem a miniszterelnöktől tudjuk viszont, hogy a veszprémi állatkertben vasárnap délelőtt rendezték volna meg a medveles elnevezésű programot, amelyre az első száz gyerek ingyen léphetett volna be. A a program az időjárási viszonyok miatt elmarad.

Szombat este nyolc órakor érte el Budapest déli részét egy csapadékzóna, itt már fagyott eső, ónos eső esett, ezért a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. összes autója síkosságmentesítést, illetve preventív szórást végez a fő- és közösségi közlekedési útvonalakon - közölte a cég.

Késések a vasútvonalakon

Több vasúti vonalon is késések voltak. Budapest-Újszász-Szolnok vonalon 20-30 percet késtek a vonatok, mert megrongálódott a felsővezeték. A Budapest-Kelebia vonalon műszaki okok miatt általában 20 perccel hosszabb volt a menetidő.

Baja és Bácsalmás-Bácsbokod között a vasútvonalon hóátfúvás keletkezett, a vasúti pályát hóekével tisztítják. Ott szünetelt a vasúti közlekedés.

Stop

Szombat este kamionstopot vezettek be számos megyében. A 7,5 tonna feletti tehergépjárműveket várakoztatták a rendőrök. Ezeket a korlátozásokat vasárnap estére mindenhol feloldották.

Este kilenckor hirdették ki, hogy Ausztria felől a 7,5 tonnánál nehezebb járművek nem léphetnek be Magyarország területére. A korlátozás a Hegyeshalom, Rajka, Vámosszabadi, Sopron, Kópháza határátkelőkre érvényes. 

Hiába sózzák

Ónos eső idején az utak sózása hatástalan, mivel a szóróanyag nem tudja kifejteni olvasztó hatását, intenzív csapadék esetén az eső a síkosságmentesítő anyagot is le tudja mosni a burkolatról - közölte a lakossággal a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Így a síkosságot csak akkor tudják hatékonyan csökkenteni, ha az eső már elállt, ráadásul a csapadék elállta után a munkagépek is a csúszós útszakaszokon kell elvégezni munkájukat, tehát ilyenkor a síkosságmentesítés jóval több időt vesz igénybe.

Kérik az autósokat, hogy folyamatosan kövessék figyelemmel az Útinformot, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos Meteorológiai Szolgálat, és az Országos Rendőr-főkapitányság weboldalát.

Röszkénél is határzár

Továbbra is csak a határ közelében élő szerbiai állampolgárok térhetnek haza, a rossz útviszonyok és időjárás miatt más személy- és tehergépjárművek továbbra sem léphetik át a magyar-szerb határt. A szerbiai hatóságok által pénteken, illetve szombaton hozott intézkedés visszavonásig érvényes. 

A magyar rendőrök a határátkelőhelyek előtt már tájékoztatják az utazókat az intézkedésről, a Röszkénél várakozó sofőröknek pedig forró teát osztanak.

A Csongrád megyei kamionparkolók - amelyeket a rendőrök visszatérően ellenőriznek - megteltek, azokban mintegy félezer tehergépjármű várakozik.

Szerbiában is elég rossz a helyzet, ott kétméteres hótorlaszokat is összehordott a szél, ezer embert már kimenekítettek az utakról, de több százan még segítségre várnak.