Gusztáv
-4 °C
1 °C

A választásig már nem lesz 4-es metró

2014.02.03. 07:15

Nem valószínű, hogy a választás előtt az utasok használatba vehetik a 4-es metrót – írta a Népszabadság. A lap szerint a tesztüzem a vártnál lassabban halad: a rendszernek megszakítás nélkül 60 napig kellene hibátlanul működnie ahhoz, hogy megkapja az engedélyt a Nemzeti Közlekedési Hatóságtól, ám eddig csupán két nap jött össze. Ha hiba csúszik a működésbe, a számláló újraindul. A tervek szerint március végén adnák át a vonalat a fővárosnak.

alstom
Fotó: Illyés Tibor / MTI

A szerelvények túlfutnak a megállón, ellenkező irányban indulnak el, másik oldalon nyílnak az ajtók – néhány példa a működési zavarokból, amelyek miatt úgy tűnik, április 6-áig már nem fog elindulni a főváros újabb metróvonalán a közlekedés.

Nem rendszerkompatibilis

Az Alstom szerelvényeit és a Siemens sínjeit egyelőre még nem sikerült teljesen összehangolni, a szoftvert egyelőre még alakítgatják a szakemberek.

Tarlós István főpolgármester szerint az átadás utáni első hónapokban kisebb kényelmetlenségek még előfordulhatnak, de a kritikus biztonsági hibák lehetőségét addigra kiküszöbölik. A Metróért Egyesület szerint egyelőre a rendszer nem biztonságos: a szerelvények helyzetmeghatározása bizonytalanul működik, így megvan a kockázata annak, hogy a szerelvények összeütköznek.