Meglehet a Csipak-ügy első valódi felelőse

2014.02.03. 11:23
Három évvel az ügyet kirobbantó cikkünk és másfél évvel a nyomozás lezárása után fordulat történt az ismert ingatlanvállalkozó, Csipak Péter eddig lassan folydogáló bűnügyében: a Nemzeti Nyomozó Iroda már hivatali visszaélés miatt is nyomoz. Eközben a vállalkozó minden létező szinten támadja a gigantikus luxusvillája bontását célzó közigazgatási eljárást. A villát tulajdonló cége már felszámolás alatt áll.

Három év után talán mégis találnak felelőst a II. kerületi önkormányzaton belül, akinek köze lehet Csipak Péter illegálisan, a budai erdőbe épített villájához. Nagy Péter, a II. kerület építési irodájának vezetője január 22-én azt írta a jegyzőnek, hogy „hivatali tevékenységével összefüggő hatósági eljárás zajlik” ellene, és bár tisztességét hangoztatta, az eljárás lezárásáig lemondott vezetői megbízatásáról (Nagy továbbra is a polgármesteri hivatal alkalmazottja.)

Építési hatóságként Nagy Péter irodája adta ki Csipak házára az építési és fennmaradási engedélyeket. Amikor 2011-ben az Index feltárta, hogy a Belvárosban látványos beruházásokat bonyolító üzletember részben természetvédelmi területre építette villáját, az építési iroda arról próbált minket meggyőzni, hogy az épület valójában nem is ott van, ahol a műholdfotókon és a fizikai valóságban látszik.

A kerületi jegyző 2011-ben fegyelmi vizsgálatot indított, és gyorsan arra jutott, hogy az illegális területfoglalásért egy alacsonyabb beosztású munkatárs a felelős. Az ügy a munkatárs fegyelmi elbocsátásával zárult, de az Index már akkor, 2011 nyarán úgy értesült, hogy az engedélyezési folyamat tényleges irányítói valójában egy bűnbakra kenték a felelősséget.

A Csipak-villa saga

2011 januárjában számoltunk be róla, hogy a milliárdos belvárosi fejlesztéseiről ismert Csipak Péter hármashatár-hegyi, gigantikus lakóháza építésekor bő 2000 négyzetméterrel túlterjeszkedett a szomszédos, védett állami erdő felé. Az ingatlanvállalkozó a hatállásos garázst, valamint annak felhajtóját az általa letarolt erdőrész helyén húzta fel, és az Index becslése szerint maga a lakóépület is mintegy 20 méterrel közelebb van a felső telekhatárhoz, mint ahol a tervekben kijelölt helye lenne.

Csipak ellen a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi Felügyelőség feljelentése alapján eljáró Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) 2012 augusztusában zárta le a nyomozást. Lényegében ugyanazt állapították meg, amit másfél évvel korábban az Index feltárt: Csipak a háza építésekor több mint 2300 négyzetmétert foglalt el a Natura 2000-es besorolású természetvédelmi területből.

Bár a nyomozás megindításakor a hivatali visszaélés is szerepelt a szóba jövő tényállások között, mire a vádemelési javaslat elkészült, meglepő módon ez már kimaradt: az NNI kizárólag a természetkárosítás bűntettét látta bizonyítottnak. Akármennyire nehéz elképzelni, a nyomozók arra jutottak, hogy a hihetetlen mértékű túlépítés és az egyéb eltérések ellenére a szemlék során az illetékes építési hatóság munkatársai jogszerűen jártak el.

Az iratok átkerültek a II. és III. kerületi ügyészségre, ahol közel másfél évig dolgoztak az ügyön. És nem hiába: 2013. december 11-én az ügyészség pótnyomozást rendelt el, így az akták visszakerültek az NNI-hez. Az ORFK januári tájékoztatása szerint az ügyben egy N. P. monogramú budapesti lakost – Nagy Pétert – hivatali visszaéléssel gyanúsítanak.

A luxusmonstrum üresen áll, Csipak küzd

Csipak Péter villája eközben üresen áll. A helyszínen járva nyilvánvaló, hogy az épületben legfeljebb titokban, a komfort minimumát is nélkülözve lakhatna valaki. Az ablakokon az építkezésen használt nejlonfóliákat láttunk, a betonfelületek burkolatlanok, a külső lépcsőkön is ott maradt a nejlonborítás. A környékbeliek sem láttak mozgást a ház körül már jó ideje.

Csipak Péter azonban a jelek ellenére nem mondott le a házról: jogi eszközökkel jelenleg is küzd a bontási határozatok végrehajtása ellen. A cikk miatt megkerestük Csipakot, aki feltételekhez kötötte a nyilatkozatát, így attól kénytelenek voltunk eltekinteni.

Az erdészeti hatóság még három éve jogerősen kötelezte Csipak cégét, a Cirbolya Mansion Kft.-t az erdő eredeti állapotának helyreállítására, a második kerület pedig határozatban rendelte el a villa elbontását. Csipak cége fellebbezett, ám a kormányhivatal másodfokon is elrendelte a bontást. Csipak ezt bíróságon támadta meg, és a jogerős döntésig a bontási határozat felfüggesztését kérte. A bíróság ezt elutasította, Csipak pedig megfellebbezte az elutasítást. Itt tartunk most, az időhúzás folytatódhat, és az ügy néhány év múlva könnyen a Kúrián végződhet.

Kényszerbontás lehet a vége

Eközben az építtető cég, a Cirbolya Mansion Kft. a végnapjait éli. Az egyébként offshore hátterű, a ciprusi Franklina Limited tulajdonában lévő Cirbolya Mansion felszámolás alatt áll. Ennek a cégnek kellene megfizetnie az erdészeti hatóság bírságát, amit azért róttak ki, mert az ő jogerős döntésüket (tehát az erdő helyreállítását) nem végezték el 2011 októberéig.

Az ügy nem záródik le automatikusan a fellebbezéscunami végén. Ha Csipak vagy a cége (amely valószínűleg akkor már nem létezik) nem bont önszántából, akkor bírságot szabhatnak ki, (magánszemélynél 500 ezer, jogi személynél egymillió forintig) akár többször is. Végezetül következik a kényszerbontás, amelynek költségét az állam majd megpróbálja a Cirbolya Mansion Kft. tulajdonosán, a Franklina Limiteden behajtani. Ha nem fizetnek, a telket elárverezik, és a bevételből fedezik majd a bontási költséget, a bírságokat és a házra felvett jelzáloghiteleket.