Nehogy már a Fidesz / az MSZP nyerjen!

2014.02.03. 15:19
A szüleim pár éve belekerültek valamilyen közvélemény-kutatási mintába, többször is hívták őket politikai kérdésekkel, amíg apám meg nem mondta nekik, hogy ugye nem képzelik, hogy elmondja, kikre fog szavazni, és egyébként is tudják, kit hívogassanak – lehet, hogy ennél kissé keresetlenebbül fogalmazott, mindenesetre azóta nem zargatták őket.

Ez onnan jutott eszembe, hogy egy-két hete föltettek a Voks '14 applikációban egy olyan kérdést, hogy fel merné-e vállalni nyílt közvélemény-kutatáson is az appban megjelölt pártot, és több mint 84 százalék mondott igent, ami elképesztően nagy szám – látszik, hogy az alkalmazás által kínált anonimitás eléggé vonzó lehet. Más kérdés persze, hogy mely pártok támogatói vállalják fel inkább a preferenciáikat – jellemzően természetesen a hatalmon levőkéi. Ez a rejtőzködő szavazók problémája, amit természetesen minden közvélemény-kutató kezel valamilyen módon, de izgalmas lehetőség a közvetlen mérése, amire az app szintén lehetőséget ad.

Annak, aki nem tudja, miről van szó: nagyjából két hónapja került ki a Voks '14 alkalmazás az Apple Store-ba, kicsit később pedig a Google Playbe (a debütálásról itt írtunk), az app lényege, hogy anonim módon – az alkotók erre nagyon kényesek – nyilváníthatunk véleményt politikai és egyéb kérdésekben, ami azért jó, mert sokkal többen válaszolnak, és sokkal rövidebb idő alatt van eredmény, mint bármilyen közvélemény-kutatás esetében. A nagyobb minta miatt pedig pontosabb eredményeket kapunk, ráadásul az appban akár megyékre vagy kerületekre lebontva, mint akármilyen „hivatalos” felmérésből (ez utóbbiak óriási szórása egyébként a legutóbbi Századvég–Tárki-összevetésből például világosan látszik. Arról nem is beszélve, hogy az egyes kutatócégeket a közvélemény egy része bizonyos irányban elfogultnak gondolja, és ez is befolyásolja a válaszaikat.)

Voks '14

Ezen kívül napi kérdéseket is feltesznek, attól kezdve, hogy a méret-e a lényeg, odáig, hogy a felhasználó támogatja-e az eutanáziát (az eredmények szerint több mint 86 százalék igen, megfelelően szabályozva) – ez egyébként izgalmas terület, mivel szinte azonnal, másnapra megvannak az eredmények. (Most egy ideig az Index is besegít a kérdések kitalálásában, úgyhogy kérjük a kedves olvasókat, hogy nyomjanak serényen!)

app

Szóval a két hónap elteltével megkerestük a készítőket, hogy mik az első tapasztalatok. Abonyi Péter – aki az Apple-kereskedésének eladása után kvázi hobbiból vágott bele az alkalmazás fejlesztésébe – azt mondja, hogy viszonylag nagy számú felhasználó csatlakozott már, számokat persze nem akar közölni, de azt mondja, hogy a júzerek száma a közvélemény-kutatók által használt mintáknak többszöröse már most. Érdekes tapasztalat volt, hogy a kis pártok – például a 4K, a Független Kisgazdapárt vagy a Munkáspárt – nagyon hamar jelentkeztek, hogy be akarnak kerülni, és az is komoly tanulság volt, hogy az online mozgósítás mennyire torzíthatja az eredményeket. A Jobbik például január elején támogatási felhívást posztolt a Facebook-oldalára, aminek azonnal meg is lett az eredménye az appban.

Hasonló az oka annak, hogy ha megnyitjuk az alkalmazást (iOS, Android), akkor az Együtt 2014 hatalmas előnye fogad minket, Abonyi szerint ez nem is meglepő, hiszen az Együtt eleve a Millából, azaz az Egymillióan a magyar sajtószabadságért Facebook-csoportból alakult, így támogató számára nem idegen az online véleménynyilvánítás.

Ami jelenleg tehát probléma, az a reprezentativitás – ez azt jelenti, hogy a mintának, amin mérünk, pontosan követnie kell az adott populáció jellegzetes és fontos ismérveit, tehát esetünkben arányosan éppen annyi nőnek és férfinak, gazdagnak és szegénynek, idősnek és fiatalnak stb. kell benne lennie, mint amennyi az országban él, így kaphatjuk meg a legpontosabb eredményt. Abonyi Péter azt mondja, hogy az eredmény egyelőre valóban „szűretlen és súlyozatlan”, de „perceken belül” reprezentatív lesz, ugyanis a Központi Statisztikai Hivataltól a napokban megvásárolt országos adatok segítségével képesek egy demográfiailag reprezentatív – nem, kor, iskolai végzettség, régió és településtípus alapján – mintát alkotni.

„A legfontosabb, hogy a nagy pártok támogatói is csatlakozzanak – mondja Abonyi. – Meg kell érteniük: fontos, hogy kifejezzék a véleményüket, különben a másik oldal előnybe kerül, ami pedig nem jó nekik.”