Greenpeace: a Paks kulcsszóra szűrtek

2014.02.03. 13:52

Mindenkinek joga van ahhoz, hogy egyedül vagy másokkal együtt, írásban kérelemmel, panasszal vagy javaslattal forduljon bármely közhatalmat gyakorló szervhez.

– ezt az úgynevezett petíciós jogot az alaptörvény XXV. cikkelye garantálja minden magyar állampolgárnak. De miért van az, hogy amikor az emberek élni próbálnak a jogukkal, a levelük eltűnik vagy jobb esetben a spam mappában landol?

Greenpeace: tartalmi szűrés

Vasárnap pattant ki a hír, hogy a képviselők nem kapják meg a választópolgárok paksi bővítés ellen tiltakozó leveleit.

Január 28-án több tucat választói levél érkezett a képviselők emailcímére. Tiltakoztak Paks bővítése ellen a választók – pont úgy, ahogy egy valódi demokráciában szokás. De hogy ne felejtsük el, hol élünk, a levéláradatot gondos kezek leállíthatták, hogy ne zavarják meg a képviselőket a döntésben. Akár túlbuzgóságból, akár felsőbb utasításra történt, megengedhetetlen, hogy egy demokráciában megakadályozzák, hogy a választott képviselőkhöz eljuttassa bármely állampolgár a véleményét.

– írta közleményében az LMP-s Ertsey Katalin országgyűlési képviselő vasárnap. A problémát a Greenpeace észlelte, ők január vége óta üzemeltetnek egy Paks-bővítés ellenes petíciós oldalt, melyen keresztül politikusoknak küldhetnek leveleket a felhasználók. Török Márton, a Greenpeace munkatársa az Indexnek elmondta: január 28-án észlelték, hogy a sok levél miatt IP alapján blokkolták az oldalukról érkező emaileket. Miután átalakították az oldalt, a felhasználók a saját címükről kezdtek leveleket írni, de 30-án kiderült, hogy megint erőteljesen lecsökkent a célba érő levelek száma. Törökék egy tesztelés után arra a következtetésre jutottak, hogy a parlamenti emailekben szűrni kezdték a Paks szót. A helyzet a Greenpeace szerint most is az, hogy csak a Paks szó nélküli emailek érkeznek meg a címzettekhez.

Dojcsák Dalma, a TASZ szólásszabadság szakértője elmondta: álláspontja szerint már az is probléma, ha a rendszer a tömegleveleket spamként kezeli. Dojcsák szerint „ha az állampolgárok tömeges levélben nyilvánítanak véleményt, az nem spam, hanem nagyarányú és erős véleménynyilvánítás”, melytől nem szabad elzárni a képviselőket. A jogvédő ezt ahhoz hasonlította, mintha a gyülekezési jog a képviselők nyugalmára hivatkozva megtiltaná, hogy a parlament mellett tüntessenek, vagy tilos lenne a képviselőkhöz odamenni az utcán. Dojcsák szerint a szűrés „a képviseleti demokrácia legalapvetőbb elveit sérti: a rendszernek lehetővé kell tennie, hogy a választott képviselők értesüljenek a választók problémáiról”.

Parlament: lelassította a munkát

Ertsey Katalin az Indexnek azt nyilatkozta: ő is azt gyanítja, tartalmi szűrés történhet, ezért vizsgálatot kért, hogy kiderüljön az igazság. Az Index kérésére az országgyűlés sajtóirodája azt írta, hogy „az informatikai rendszer­– a legtöbb levelezési rendszerhez hasonlóan ­– karanténba helyezi az egy IP-címről küldött, vagy hasonló tartalmú tömeges leveleket″ (kiemelés: Index). A kérdés az, hogy vajon a Paks kulcsszó elég hasonlóság-e. A hivatal egyébként arra hivatkozott levelében, hogy a levéláradat lelassította az Országgyűlés Hivatalának levelezési rendszerét, „ezáltal lehetetlenné téve kormánypárti és ellenzéki képviselők munkáját″. Levelük szerint „a rendszer nem tiltotta le, csak külön kezeli a másodpercenként beérkező, óriási mennyiségű küldeményt″.

A Greenpeace szerint ez egyszerűen nem így van. Török Márton az Indexnek elmondta:

A kulcsszószűrést a tesztekből tudjuk, a megszűrt levelek a képviselőknél spamként sem jelentek meg. A feladók pedig semmilyen hibaüzenetet nem kaptak erről. (Az IP-blokkolásról legalább jött hibaüzenet, hogy nem kézbesítette a leveleket a rendszer.)

A Facebookon a Párbeszéd Magyarországért független parlamenti képviselője, Szabó Rebeka is arról írt, hogy magánemailcímekről küldött leveleket is blokkoltak a Paks kulcsszó alapján:

Kipróbáltam, két teljesen azonos tartalmú levelet küldtem magamnak külső e-mail címről, és csak az érkezett meg, amiben nem volt PAKS szó...

Kell nekünk a magyar atom

Közben a vs.hu arról írt, hogy Szél Bernadett az LMP-frakció nevében kérte az Országgyűlés Hivatalát, hogy blokkolja a frakció e-mail-címére érkező Paks2 tárgyú leveleket. Szél Bernadett a portálnak erről azt mondta, hogy nem a politikusok, csak a titkárságra beérkező levelek letiltását kérte, mivel a titkárságon nem tudtak emiatt dolgozni.

A PM-es Szabó Rebeka az Indexnek elmondta: hétfő délután fél egy körül kapott egy rendszerüzenetet a karanténban levő leveleiről. Ebben a mappában találta meg az elmúlt napok összes Paks témájú levelét. Azóta már kapott a Paks kulcsszót tartalmazó leveleket parlamenti emailcímére is. Az emailküldést az Index is kipróbálta, Pakspakspaks tárgyú levelünket azonnal megkapta, egyébként egy verset küldtünk neki:

Kell nekünk a magyar atom,
Erre adom szavazatom!