Ivett, Frida
6 °C
16 °C

A legtöbb fiatal a villanyon spórol

2014.02.04. 08:16

A magyar fiatalok egy százfokú skálán 83 ponttal fejezték ki, hogy mennyire tartják fontosnak a környezet védelmét, az ilyen irányú erőfeszítéseikre viszont már csak 65 pontot adtak – derül ki az Ipsos kutatásából, amelyet az elmúlt 3 hónapban készítettek, a 15–25 év közöttieket reprezentáló 500 fő személyes megkérdezésével.

A kutatásból kiderült, hogy leginkább a villamos energia hatékony fogyasztására figyelnek oda a fiatal felnőttek: 72 százalékuk lekapcsolja a villanyt egy helyiségben, ha ott senki nem tartózkodik, 49 százalékuk energiatakarékos izzót vásárol. Csak egy szűkebb csoportra jellemző a szelektív hulladékgyűjtés (43 százalékra) és a háztartási készülékek vásárlása esetén az energiabesorolás figyelembe vétele (41 százalékra). A használt elemeket 27 százalékuk viszi el gyűjtőhelyre, a lejárt gyógyszereket még ennél is kisebb hányaduk, csupán 17 százalékuk. 

A környezetvédelem a fiatal felnőttek minden rétegében nagyjából ugyanolyan mértékben fontos célkitűzés, de erőfeszítéseikben és a gyakorlati megvalósításban már jelentős eltérések mutatkoznak. Az iskolázottság emelkedésével egyre nagyobb, a környezetért tett erőfeszítésekről számoltak be a fiatalok: az alapfokú képzettségűek 60, az érettségizettek 68, a diplomások 72 pontra értékelték fáradozásukat. A tizenévesek észrevehetően kevésbé törődnek a környezeti kérdésekkel, mint a huszonévesek (60 illetve 70 pont), a budapestiek és a vidékiek közvetlen miliőjükért lényegében ugyanannyit tesznek (68 illetve 64 pont).

A fiatal felnőttek bármennyire is erősnek, a közepesnél nagyobb mértékűnek tartják saját erőfeszítéseiket a környezetért, konkrét cselekedeteikben ez kevéssé jelenik meg. A hat felsorolt lehetőség közül az árammal való takarékoskodás a legelterjedtebb (70 százalék), 50 százalék figyel arra, hogy kis fogyasztású égőt vegyen, 40 százalék igyekszik energiatakarékos elektromos eszközöket vásárolni. A használaton kívüli termékek gyűjtőhelyre szállítása még nem igazán elterjedt a fiatalok körében: tízből hárman viszik el az elemeket, ketten a gyógyszereket a kijelölt pontokra.

Az aktív környezetvédelem az átlagosnál sokkal jellemzőbb a nőkre, mint a férfiakra, a diplomásokra és az érettségizettekre, mint az ennél alacsonyabb képzettségűekre, a nagyvárosiakra, mint a kis településeken élőkre, a 20 év felettiekre, mint az annál fiatalabbakra és a párkapcsolatban élőkre, mint az egyedülállókra – összegezte a kutatás eredményeit az Ipsos.