A Magyar Nemzet megnevezte a negyedmilliárdos szocialistát

2014.02.04. 09:00

A Magyar Nemzet kedden megnevezte azt a szocialista politikust, akire szombaton még csak homályos célzásokat tett.

A lap információi szerint Simon Gábor pártelnökhelyettes évek óta több százmillió forintos vagyont „parkoltat” egy osztrák pénzintézet számláján. A politikus az összeget nem tüntette fel egyetlen vagyonnyilatkozatában sem.

Simon Gábor 2003-ban 9 497 375, 2004-ben 6 256 800, 2005-ben 7 708 677, 2006-ban 7 615 266, 2007-ben 11 102 556 forint adóköteles jövedelemben részesült, írja a lap.

Az idei vagyonnyilatkozatában 22 millió forint megtakarítást, 12 milliós tartozást és 788 460 forintos jövedelmet tüntetett fel.

Simon Gábor, Budapest XVIII. kerületének MSZP-s országgyűlési képviselője 1994 óta tagja a pártnak. 2004 és 2012 között az MSZP választmányának elnöke volt, majd miután ezt a pozíciót Botka László kapta, a párt elnökhelyettese lett.

Ő volt az egyik olyan MSZP-s politikus, aki hangosan kiállt a NAV-ügyet vizsgáló parlamenti bizottság felállítása mellett tavaly novemberben. Hosszú Facebook-bejegyzésében többek között azt írta: „Bízom benne - bár tudom naivitás - hogy azok, akik az elmúlt napokban időt és energiát fordítottak arra, hogy a sajtót telehuhogják azzal, hogy az MSZP szőnyeg alá akarja söpörni a NAV vizsgálatot, legalább annyi mondanak: TÉVEDTÜNK, BOCSÁNAT." A bejegyzést azóta törölte.

2002-ben pedig Simon volt az, aki eljárást kezdeményezett Orbán Viktor vagyonnyilatkozata ellen, mert megítélése szerint feltűnő aránytalanság állt fenn a miniszterelnök vagyoni helyzete és több vagyonnyilatkozatában megjelölt vagyoni állapota között. A beadványt két másik szocialista politikussal együtt jegyezték.

A nol.hu mai cikkében pedig arról ír, hogy az ügyészség gyanúja szerint Simon, államtitkársága idején bűnsegédként nyújtott segítséget egy csalás elkövetéséhez. Tavaly márciusban a Legfőbb ügyészség kezdeményezésére felfüggesztette az Országgyűlés a képviselő mentelmi jogát. A gyanú szerint Simon az előző kormányzati ciklusban − munkaügyi államtitkárként − megbízási szerződéseket kötött egy pszichológussal vezetői készségek fejlesztésére és tanácsadásra. A díjazást 2008-ban és 2008-ben napi 50 ezer, 2010-ben hatvanezer forintban állapították meg. A vád szerint a teljesítésigazolásokban öt olyan napot is feltüntettek, amikor Simon nem is volt Magyarországon.

Az Index úgy tudja, az MSZP vezetői ma összeülnek, hogy megvizsgálják Simon osztrák számlás ügyét, ahol a politikust is meghallgatják. Ha kiderül, hogy a hír nem igaz, a párt kemény válaszra készül. Ha igaz, Simonnak vállalnia kell a következményeket.

Kerestük Simon Gábort, de egyelőre nem tudtuk elérni.